Bouderies

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Persoonlijke grenzen geven aan waar jij eindigt en waar iemand anders begint. Ze vormen een hek dat onderscheidt maakt tussen wat jouw eigendom is en wat je partner bezit. Binnen het hek, zul je vinden wat je voelt, wat je wilt, wat je nodig hebt, wat je denkt en wat werkt voor jou, buiten de hek is het eigendom van je partner – wat zij voelen, willen, nodig zijn, denken en wat voor hun werkt. 

De kaart Bounderies nodigt je uit om te kijken naar hoe jij jouw persoonlijke grenzen in je relatie zet en respecteert. Duidelijke grenzen bevorderen een gezonde relatie. Met duidelijke grenzen, weet je wat je werkelijk voelt. Je weet wat je wilt en nodig hebt. En je kan duidelijk zeggen wat je voelt, wilt of nodig hebt van je partner. Niets blijft uit, niets blijft ongezegd, en niets wordt aan de verbeelding van de andere persoon overgelaten. 

Grenzen hebben hekken die je kunt openen of sluiten. Wanneer het gesloten is, ben je binnen in jezelf om te weten wat waar voor je is. Wanneer het geopend is, ben je beschikbaar om binnen te laten, te luisteren en te overwegen wat de partner zegt. 

Misschien moedigt de kaart Bounderies je uit om te leren je hekken op sommige tijden volledig te sluiten. Als je hekken open laat staan, dan kun je problemen hebben met „nee“ zeggen tegen anderen. Deze kaart kan vragen om wat tijd te nemen en bij jezelf naar binnen te kijken om beter te onderzoeken wat jezelf voelt, nodig hebt, of wilt. Je zult de scharnieren wat moeten oliën en oefenen in het sluiten van je hekken op bepaalde tijden zodat je beter kunt onderzoeken en respecteren wie je bent.

Aan de andere kant, misschien lijkt deze kaart je aan te moedigen jezelf meer open te stellen voor anderen. Als je hekken in een gesloten stand blijven staan, en zelfs op muren lijken, dan kun je nooit open staan voor het contact met anderen. Je kunt je bang zijn voor het in de val zitten, gecontroleerd worden, of jezelf te verliezen. Je kunt problemen hebben in het ‘Ja’ zeggen tegen anderen. Je hebt wat olie voor je schanieren nodig en oefeningen om je hekken te openen – je hart te openen, jezelf aan de buitenkant te bereiken, en te leren dat je veilig bent als je anderen toe laat in je leven.

Onduidelijke grenzen creëren grote problemen in een relatie. Als je niet duidelijk kunt zeggen wat in ieder van jullie gebeurt, dan worden problemen met een partner overdreven. Als je niet kunt vertellen wat ieder van jullie voelt, kun je niet bekijken wat er nu werkelijk gebeurt tussen jullie. Als je niet kunt zeggen wat ieder van jullie nodig heeft of wil, zul je niet weten hoe je de kwesties kunt oplossen. Je eigen Grenzen duidelijk maken is erg heilzaam. Doe dit door jezelf deze vragen te stellen:

Wat voel ik werkelijk? Wat wil ik echt of heb ik nodig? Wat  werkt er echt voor mij? Het kan handig zijn de antwoorden op deze vragen met je partner te bespreken, en ook te ontdekken wat hun antwoorden op deze vragen zijn. Als je dit doet, laat één persoon tegelijk praten, en onderbreek elkaar niet!

Flexibiliteit in het openen en sluiten van je hekken is wat je laat versmelten met een partner – of gescheiden zijn – op verschillende tijden. Ondanks dat het prachtig is om te versmelten, is het ook belangrijk te weten wie je als individu bent. Je grenzen kennen, ze respecteren, te openen en te sluiten zorgt voor een gezonde, dynamische relatie tussen twee hele mensen.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005