Clues

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Een detective gebruikt aanwijzingen om een mysterie op te lossen. In relaties, kunnen veel van je acties en re-acties aanwijzingen zijn. Zij duiden op het mysterie onder de oppervlakte – binnen in ons. Ze zijn stukjes van de puzzel van ons hart. De kaart Clues nodigt je uit, om eens beter naar de acties, gedachten of reacties te kijken, die effect hebben op je relatie hebben. Als je onder de oppervlakte kijkt, zul je diepere gevoelens, behoeften, of wensen en belangrijke dingen in je hart vinden, die je niet aan je partner vertelt. 

In een gezonde relatie zeg je wat je echt voelt, denkt of wilt. Als je dat niet doet, kun je problemen krijgen en de diepere betekenis over het hoofd zien. Simpel gezegd, je zult je echte behoeftes niet leren kennen in een relatie, tot je ze herkent en duidelijk zegt wat ze zijn. 

Deze kaart vraagt jou je bekwaamheden te onderzoeken als een detective. Let op aanwijzingen die je kunnen helpen om de puzzel op te lossen, van wat er echt gebeurt binnen in jezelf en binnen in je partner. Aanwijzingen komen in verschillende vormen: frustraties, irritaties, boosheid, ruzies, fantasieën, terugtrekking, gekwetste gevoelens, veroordelingen, klachten, kritiek. Al deze reacties zijn grote aanwijzingen. Ze duiden allemaal op iets wat je wel hart nodig heeft maar op het moment niet krijgt. 

Bekijk de laatste keer eens, dat je kritiek had op je partner en negatief op hen reageerde. Deze kaart daagt je uit om het positieve bericht in elke negatieve reactie die je had, te ontdekken. Vind het positieve, diep in je hart, dat wat je echt wilt of nodig hebt in die situatie.

Vaak is de boodschap iets vrij eenvoudigs, zoals acceptatie, waardering, respect, vertrouwen, begrip, lief zijn, of verbinding. Maar dit kan erg moeilijk te herkennen zijn of gezegd worden tegen je partner. Toch we delen allemaal deze basis van menselijke behoeften en het kan ons verlegen maken dat toe te moeten geven. Desondanks, het meteen ontdekken van een ware behoefte of benodigdheid, is de gezondste en duidelijkste weg om het te verkrijgen.

De kaart Clues moedigt je aan, om met moed en vriendelijkheid te handelen. Leer de aanwijzingen in jezelf te vinden, door in contact te komen met je diepste verlangens van je hart. Op zorgelijke momenten, tijdens moeilijke tijden, stop een poosje, en haal diep adem. Neem zachtjes contact op met je hart en vraag: welke eenvoudige menselijke behoefte ervaar ik? Wat wil ik echt? Wat is mijn diepere, positieve bedoeling hier?

Wacht dan op een antwoord – één die een duidelijke en positieve bericht geeft. Praat erover met je partner op een respectvolle en opbouwende manier. Vraag ook aan je partner: wat heb je echt nodig en wil je op dit moment? Je zult aangenaam verrast worden als je serieus zulke aanwijzingen volgt. 

Je zult stukjes van de relatiepuzzel ontdekken die je lang ontweken hebben. In plaats van jezelf in nutteloze reacties te verliezen, kom je de diepste verlangens van je hart te weten. Door het respectvol met je partner te delen, op een positieve manier, zullen er nieuwe deuren open gaan. Als je door die deuren gaat, zul je de  vervullende bevredigende relatie vinden die je echt wil – en verdient, door te delen!

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005