Completion

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Voltooien betekent zaken die je continu achtervolgen in het heden uit je verleden oplossen en afsluiten. Het is als het afsluiten van een laatste gedeelte uit een vorige hoofdstuk van je leven, zodat je meer in het hier en nu kunt leven. 

Hoe kan het verleden in staat zijn ons steeds te blijven raken? Proberen we onplezierige gebeurtenissen dan niet te vergeten? In feite, vergeten we wel op een bewust niveau, maar onbewust leven deze gebeurtenissen en de zorgelijke gevoelens die hen omringden, nog steeds in onze geest. 

We weten allemaal dat we gevoelig kunnen zijn, over bepaalde dingen in relaties, Soms zien we hoe onze gevoelens betrekking hebben op afgelopen gebeurtenissen. Verdriet, angst, of boosheid kunnen blijven hangen, voorkomen dat we ons weer volledig openen. Tegelijkertijd, kan honger naar wraak, diepe spijt, of koppigheid eindeloos duren en ons jaren vastzetten!

Misschien heb je nog helemaal niet gemerkt dat je vastzit in een oud patroon uit je verleden en heb je ook nog niet door, hoe je hier in het heden, nog steeds last van hebt. Misschien denk je dat er niets meer aan te doen is. Deze kaart moedigt je echter aan om hier toch een einde aan te gaan maken. Realiseer jezelf dat je vooruit moet in het leven.

Waar ben jij gevoelig over in een relatie? Wat laat jou reageren? Welke bekende verhalen over relaties vertel jij jezelf steeds maar weer? Het kan tijd worden om eens naar een afgelopen gebeurtenis of relatie te kijken welke maar steeds blijft sudderen in je ingewanden. Dit kan zelfs een zaak inhouden met je huidige partner dat niet volledig opgelost is in het verleden en die je nu nog steeds bezighoudt.

De kaart Completion nodigt je uit, om eindelijk te zeggen wat je te zeggen hebt maar nog nooit deed. Doe wat je nooit hebt gedaan, laat los en laat het gaan, vergeef anderen en jezelf, of zeg zelfs vaarwel’. Het maakt niet uit of de andere persoon nog leeft, of dat je werkelijk contact met hen kan maken – omdat voltooien helemaal binnen in je gebeurt.

Probeer een brief te schrijven, misschien een om niet te versturen. Schrijf alles wat je te zeggen hebt tegen deze persoon op. Vertel alle gevoelens die je toen en nu hebt – in het bijzonder gevoelens die je ontwijkt! Inclusief, boosheid, angst, verdriet, kwetsing, zorgen, spijt, en wat je gehoopt had, gewild, en nodig had – en wat je nu wil, nodig hebt, en voor je leven van nu van plan bent. Onderstreep ieder van deze gevoelens. 

Of je het nu wel of niet opschrijft, voel ieder gevoel volledig. Open je hart om gevoelens te ervaren die je jaren hebt weggedrukt. Het punt is om met oude en vastgelopen gevoelens in contact te komen en er doorheen te gaan – voor eens en voor altijd. Daarna zul je een staat van emotionele voltooiing in jezelf bereiken. Kijk maar wat je met de brief wilt doen – of wat je eigenlijk tegen de ander wilt zeggen, als het nog steeds een optie is. 

Wanneer een oud verhaal eindelijk uit is, kun je met een frisse blanco bladzijde beginnen, en een nieuw hoofdstuk van je leven beginnen; je zult klaar en bereid zijn om een vol leven te leiden.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005