Connecting

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Verbinding is de basis van relaties. Bij verbinding tussen jou en je partner delen jullie een ervaring samen; er is een gevoel van samensmelten. Een gezonde verbinding houdt de mogelijkheid in om vrij te verplaatsen van bewustzijn tussen jouw ervaring en die van je partner. Je bent in staat om samen te smelten en toch trouw aan jezelf te blijven. 

Maar er zijn tijden dat verbinden moeilijk kan zijn. De kaart Connecting kan laten zien dat er een emotionele zaak is die je blokkeert om je volledig met je partner te verbinden. Als dit zo is, is het tijd om eens te kijken wat er binnenin je gebeurt. 

Misschien is er boosheid die je nog niet hebt afgehandeld. Of misschien ben je bang voor het verliezen van je vrijheid en controle, of heel simpel, één van jullie wil graag even tijd alleen hebben. Ontdek wat er gebeurt in jou. Ontdek wat er nodig is om te genezen en nu is het de tijd om het te doen, Je zult er zelfs over willen praten met je partner, wat op zichzelf al een vorm van verbinden is.

Deze kaart herinnert je eraan dat verbinden belangrijk voor de gezondheid van een relatie is. Maar er kunnen ook mindere gezonde vormen van verbinden zijn – bijvoorbeeld, als je de gewoonte hebt om meer aandacht aan de gevoelens van je partner te besteden dan aan je zelf. Je kunt hun houding, gevoelens, of wensen aannemen en het contact met je zelf kwijtraken. Als dat zo voor jou is, zal deze kaart je vragen om meer aandacht aan je eigen ervaringen te schenken. Contact maken met wat je voelt, wenst of nodig bent. Als je met jezelf verbonden hebt, zul je in staat zijn om je vrijer te verbinden met anderen – en toch jezelf te blijven. 

In een gezonde verbinding, weet iedere partner wie ze zijn, en als partners kiezen ze ervoor om zichzelf te openen, samen. In positieve momenten, kunnen hun pleziertjes zich verdubbelen. Een grote ervaring kan nog mooier worden, of het nu een kleurrijke zonsondergang, een heerlijke maaltijd, een inspirerend gesprek, een rustige wandeling, of een ander plezierige bezigheid is.

Het verbinden kan ook helpen tijdens moeilijke tijden, ook als je je terugtrekt als je overstuur ben, of je partners zorgen vermijdt, kun je beschikbaar blijven, je kunt aanwezig blijven en je verbinden. Jij en je partner kunnen met elkaar blijven praten. Je kunt wat er ook gebeurt tussen jullie delen zonder te proberen het te veranderen of het te vermijden. Je probeert gewoon te ontdekken wat er echt gebeurt is – samen. 

Tijdens moeilijke tijden, is het een echte uitdaging om verbonden te blijven met je eigen ervaring. Proberen we immers niet meestal slechte gevoelens te vermijden? Zijn we niet geneigd te geloven, dat er niets mis met ons is, als we ons zo voelen? 

Maar als je bereid bent om alles te ervaren – positief of negatief – vergroot jij je capaciteit om jezelf echt te verbinden. Mooi weer vrienden zijn alleen aanwezig zolang de dingen goed gaan. Maar net als het leven, verandert het weer ook. In plaats van eisen dat de zon altijd schijnt en bij de eerste wolkjes al weg te rennen, realiseer je dan dat regen belangrijk is. Als je echte vrijheid in een relatie wilt, dan kan een verbinding niet altijd afhangen van dingen die altijd maar goed gaan. 

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005