Containment

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Het uiten zorgelijke gevoelens zoals boosheid, verdriet, kwetsing of angst laten een dilemma zien. Aan de ene kant, is het van belang voor de gezondheid van een relatie om deze gevoelens te delen. Het laat jullie beiden zien wat er echt gaande is. Maar aan de andere kant, het uiten van zulke gevoelens kan een alarmbel laten aflopen bij je partner. Ze kunnen zich dan gekwetst voelen, bang worden, verdedigen, en dan terugslaan, terugtrekken, of dicht slaan, wat leidt tot een neergaande spiraal van verdere reacties en zorgen.

Het uiten van gevoelens kan oproer veroorzaken, toch is het niet de oplossing ze bedwingen. Het vermijden van ruzie zal geen echte harmonie creëren en ingehouden verdriet zal de pijn niet helen. Gevoelens horen bij onze menselijke anatomie, en daarom zij gevoelens zo belangrijk. Emoties gedragen zich als de meter van je auto. Zorgen, signalen dat iets niet voor je werkt in een gegeven situatie – bijvoorbeeld dat je grenzen worden overschreden, dat je in een hoek word geduwd, of dat je niet krijgt wat je echt nodig bent.

Zoals jij je richtingaanwijzer gebruikt tijdens het rijden, is het belangrijk dat jij je partner duidelijk meedeelt wat er met jou emotioneel aan de hand is. Als je dat niet doet, tasten ze in het duister. Zoals bij het rijden kan dit tot ongelukkige resultaten leiden: ze krijgen niet de informatie die ze nodig hebben om op jou te reageren. Maar net zo belangrijk als mededelen wat er aan de hand is, het bespreken ervan, zodat er een oplossing komt. 

De kaart Containment vraagt je om aandacht te schenken aan hoe jij je gevoelens uit, zodat je ware boodschap wordt bezorgd op een geschikte en nuttige manier. In de hitte van emotie, reageren we vaak op een manier waar we later spijt van hebben – schreeuwen, vasthouden, beschuldigen, veroordelen, schelden, of weglopen. Zulke reacties verstoren een relatie en weerhouden ons ervan onze echte behoeftes te bespreken.

De kaart Containment geeft aan dat het vaak helpt om je gevoelens te overdenken voor je ze uit. Als je aan de grens van je reactievermogen zit, is het nodig even afstand te nemen. Het kan verstandiger zijn om een tijdje apart te zijn om je emoties weer in bedwang te krijgen, dan ze grof eruit te gooien. Doe dit alleen of met een vriend die in staat is om te luisteren.

Beperking staat je toe om de tijd te nemen uit te zoeken wat je ware boodschap is. Het staat je toe om vast te houden aan wat je gevoelens echt zeggen en helpt je hoe je die boodschap aan je partner kan overbrengen op de meest nuttige manier.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005