Differences

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Mensen zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken. Een gesloten iemand kan aangetrokken worden door de buitengewone energie van een open iemand die, op zijn beurt, gefascineerd wordt door de innerlijke concentratie van de gesloten iemand. Zo ook een dromer en een praktisch persoon, of een intellectueel en een emotionele type zich aangetrokken kunnen voelen door de ander.

Nu kunnen verschillen die eerst aantrekkelijk waren eindigen in conflicten. Verschillen veranderen in een onderwerp voor ruzies, veroordelen en zorgen. Ineens beginnen we elkaar´s unieke karaktertrekken af te keuren , we zien ze als een karakter gemis. De gesloten en de open mens maken ruzie over wat fatsoenlijk sociaal gedrag is. De dromer en het praktische type strijden over fantasie en realiteit. Het mentale type is geschrokken van bepaalde emoties van zijn partner, wie op hun beurt, hen verwijten koel en ongevoelig te zijn.

De kaart Differences nodigt je uit om na te denken over deze vreemde eigenaardigheid in relaties, en stelt je voor eens op een andere manier naar de verschillen in je relatie te kijken. Zijn jij en je partner erg verschillend? Kijk naar jullie verschillen zoals je zou kijken naar de unieke kleuren en vormen van 2 verschillende bloemen. Elke individuele bloem is een perfecte creatie van de natuur. De bloemen zijn niet gelijk, maar is één van hen “goed” en de ander “fout”? Moet één van hen veranderen? Moeten ze gelijk zijn?

Jij en je partner zijn net als zulke bloemen. Open je hart, net als bloemen zich openen voor de zon, en begin jullie verschillen te waarderen en respecteren. Accepteer dat we allemaal verschillend zijn. In plaats van ruzie maken over wie er nu “goed” of “fout” is. zie dat jullie allebei goed zijn zoals jullie zijn. Bekijk ieder van jullie als een bloem, ieder met zijn eigen schoonheid, ieder een natuurlijk product van zijn eigen geschiedenis.

Er is een speciaal geheim over verschillen, in het bijzonder die je van streek maken. Je kunt ze eigenlijk als een vervoersmiddel gebruiken voor je eigen groei. Je partner, hoe hij ook verschilt van jou, laat je een karaktereigenschap zien die jij niet uitdrukt. Ze geven je een kans om deze karaktertrek bij jezelf te ontdekken, je kunt het leren te uiten op een manier die geschikt is voor jou. Als je dat doet, zul jij je vrijheid en mogelijkheden uitbreiden. 

Wij leren veel over onze karaktertrekjes van anderen. Aangenomen, dat wat we in hen zien, ook past in onze eigen persoonlijke stijl. We deden veel van dat al onbewust, in onze jeugd. Maar nu, door verschillend van jou te zijn, laat je partner je gedeelten van jezelf zien die je eerder gemist hebt te ontwikkelen. Door dit te doen, geven ze een kans om deze mogelijkheid en het repertoire van hoe je bent, uit te breiden. Hoe bereid ben jij om van hun te leren?

Denk je deze mogelijkheid, steeds als je begint je partner te veroordelen omdat hij anders is als jij. Herinner je dan dat hun verschillen een geschenk zijn, ze geven je een kans om jezelf te verruimen. Of je wel of niet bereid bent om deze kans te grijpen, je kunt steeds het geschenk waarderen dat ze geven. Waardeer vooral, dat hun manieren van zijn, net zo waardevol zijn voor hen als de jouwe voor jou. Open je hart, en geef je partner het recht om anders te zijn. 

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005