Dodging Arrows

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

We hebben af en toe allemaal opgewonden gevoelens in ons, maar soms voelt het of een emotionele reactie direct op jou gericht is. In romantische relaties, de pijl van Cupido is de eerste van velen. In andere soorten van relaties, word jij ook waarschijnlijk af en toe begroet door de aanwijsstok.

Raak jij ooit van slag als iemand zijn gevoelens voor jou uit? De kaart Dodging Arrows nodigt jou uit om nieuwe manieren te bedenken, om bij iemand te zijn die emotioneel reageert, op die tijden wanneer er scherp geslepen stokjes in jou richting lijken te vliegen. Dit gebeurt vaak op de manier waar de ene partner hun emoties uit om een tegenreactie van de andere partner op te wekken. Dit kan doen denken aan een vliegende pijl in je buik krijgen. Toch wil je partner je niet echt uitdagen, maar desondanks voelt het zo voor jou. 

Pijlen komen in vele vormen, kritiek, uitschelden, een veroordelend toontje in de stem, beschuldigingen, huilen, schreeuwen. Dit zijn vele manieren waardoor we lijden. Elke pijl lijkt ons diep te raken, en brengt onze eigen gevoelens naar boven van boosheid, schuld, angst, kwetsing, verdriet, gebrek, of wanhoop. Als reactie, kunnen we proberen de situatie te redden, we verbeteren de gedachten van onze partner, of maken dat ze zich beter voelen, normaliseren we al deze tegenslagen, zodat we kunnen stoppen met het terugschieten van pijlen uit zelfverdediging  of ons af te sluiten.

Deze kaart vraagt jou iets te doen wat veel opbouwender is dan te reageren of dichtslaan wanneer je partner overstuur is: ontwijk elke pijl. Het maakt niet uit welke vorm hij heeft. In plaats van een pijl in de buik te krijgen, ga het gewoon uit de weg en laat hem je passeren.

Om pijlen te ontwijken, moet je een paar belangrijke dingen weten. Als eerste, wanneer een partner overstuur is, is hij niet voor rede vatbaar, noch meent hij alles wat hij zegt. Om dan ruzie te maken met hen of alles persoonlijk te nemen is nu precies de manier om een pijl tegemoet te lopen. Ze laten, in feite, emotionele energie vrij. Als jij in hun weg staat door iets anders te doen dan te luisteren, is het net alsof je probeert een dop op een geiser te zetten. Je blokkeert de bevrijding van hun gevoelens. Het blokkeren van emoties veroorzaakt alleen nog meer intensiteit.

Daarom: neem niet alles persoonlijk en corrigeer niet. Ga niet discussieerden en maak er geen punt van. Herinner, een punt is wat je vindt op een punt van een pijl. Laat gewoon iedere pijl voorbij gaan. Geef het voldoende ruimte. Raak het niet aan! Maar op dat zelfde moment moet jij je niet terugtrekken of onverschillig worden. 

In plaats daarvan, blijf geaard en rustig, haal diep adem en blijf ademhalen! Ontwijken van pijlen is veel meer opbouwend dan reageren. Het is een vaardigheid die je kunt leren. Maar blijf zacht voor jezelf. Het kan tijd kosten om deze vaardigheid meester te worden. Roep altijd tegen jezelf ” Time out” als er teveel pijlen op je af komen en jij de neiging hebt om te reageren. Ga een eindje wandelen, en begin met ademen! Zeg tegen je partner dat je later terugkomt om te praten, wanneer jij beter in staat bent te luisteren.

Als je pijlen ontwijkt, moet je weten dat je simpele aanwezigheid bij je partner, terwijl zij hun gevoelens luchten, enorm gewaardeerd wordt. Het is een bijzonder geschenk, een die laat zien dat je kracht hebt, de kracht om alleen maar te luisteren en niets anders doet.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005