Expression

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Het uitdrukken van onze gevoelens naar elkaar is de hoeksteen voor een succesvolle relatie. Maar het is niet altijd makkelijk om te doen – speciaal op een nuttige manier. Sommigen leerden in hun jeugd hoe ze hun emoties moesten uiten op een gezonde manier. Sommigen van ons werden afgeraden toe te geven aan hun gevoelens. Jongens kregen te horen niet te huilen of angst te laten zien en meisjes werd verteld dat boosheid niet “damesachtig” was.

We hebben geleerd om bepaalde gevoelens voor ons te houden dus kunnen we er nu problemen mee krijgen hoe en wanneer we ze kunnen uiten. Het schijnt nooit de juiste tijd om te praten te zijn. Soms kunnen we kunnen onze gevoelens helemaal niet kwijt, zelfs niet wanneer het gevraagd wordt. Aan de andere kant, soms uiten we onze gevoelens op een manier die nog meer tumult veroorzaken. We exploderen als we kwaad zijn en slaan dicht als we gekwetst zijn. 

In een gezonde relatie, is het belangrijk dat jij je gevoelens uit: gevoelens zijn signalen. Het niet delen van gevoelens is net als avonds rijden zonder licht. Niemand weet of iemand misschien plotseling stopt, keert of achteruit rijdt. Men weet zelfs niet waar de ander is! 

Het elkaar vertellen wat je voelt, geeft een belangrijke feedback over wat er gebeurt in een relatie. Als een van jullie boos, gekwetst, of bang is, moet je dat aangeven en je moet het op een manier aangeven dat je partner in staat is om te luisteren zonder verdedigend, afgesloten of aanvallend te worden.

De kaart Expression vraagt je aandacht te schenken aan hoe jij je gevoelens uitdrukt. Het aangeven van gevoelens is een vaardigheid, die geleerd en verfijnd kan worden. Het belangrijkste in het aangeven van gevoelens is het op een opbouwende manier doen.

Wat nuttig is beslist de luisteraar en niet jij! Bijvoorbeeld, als jouw partner dichtslaat wanneer er geschreeuwd wordt, dan is schreeuwen niet nuttig! Als je gevoelens erg intens zijn, is het het beste een time out te nemen om het eerst zelf te verwerken, dan ze meteen te uiten. Haal eerst even adem, praat eventueel met een vriend of schrijf op wat je voelt. Als je dan bij je partner terugkomt, ben je beter in staat om te praten.

Bij het praten over gevoelens, is het vaak het beste, als één partner vertelt en de ander luistert, in plaats van dat allebei te willen praten. Wanneer het jouw beurt is om te praten, doe het met een doelstelling: wil jij jouw gevoelens eruit gooien en je partner kwetsen of over dingen praten die jullie relatie kan ondersteunen en het begrip voor elkaar kan bevorderen?

Het helpt om aan te geven hoe jij je voelt in simpele termen, zoals: ik voel me ongelukkig, ik voel boosheid. Gebruik het woord “IK” en pas op voor het woord “JIJ”. Hou het kort; geen veroordelingen, geen beschuldigingen, geen analyses en geen verklaringen zoals ” ik vind dat je afstandelijk bent” of “jij maakt me kwaad omdat jij lui bent”. Geef je partner niet het gevoel dat hij de reden is voor hoe jij je voelt. 

Rapporteer je gevoelens, omdat het belangrijk is om je partner te vertellen wat er met je aan de hand is, niet om te proberen hen op jou te laten passen. Als de luisteraar. respecteer een gevoel, door er simpel voor aanwezig te zijn, in plaats van het te willen veranderen of herstellen. Deze kaart vraagt je opbouwende manieren te ontwikkelen om je gevoelens uit te drukken. 

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005