Feelings

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Te weten wat je voelt is belangrijk voor je welzijn, het is ook belangrijk in relaties. Alwetend over wat je echt voelt – en het met je volle aandacht ervaren, kan een uitdaging zijn. Het kan lijken op het rennen op een hindernisbaan. 

De kaart Feelings kan zijn verschenen om jou erop te wijzen om meer te ontdekken over hoe jij over de dingen denkt. Een obstakel om te weten wat je voelt is op een geestelijke vlak te blijven. In plaats van simpel te voelen wat voor emotie jij voelt, ben je geneigd je te verliezen in het doordenken van een situatie. Spoel je het steeds terug? Zit jij vaak vast in een argument, probeer jij te bewijzen dat jij “goed” en je partner “slecht” is en dus de schuld heeft over hoe jij je voelt? Dit zijn geestelijke reacties op jouw gevoelens. 

Door verstandelijk te worden, kun je de emotie missen: een gewaarwording in jouw lichaam. Een gevoel is maar een gevoel, meer niet. Het hoeft niet geanalyseerd of verantwoord te worden. Het hoeft zeker niet uitgeleefd te worden. Het hoeft alleen gevoeld te worden, door jou.

Een ander obstakel om te weten wat je voelt is je verliezen in een oppervlakkige gevoel en de diepere emotie te missen. Sommige mensen zwelgen in verdriet of depressie, en merken niet de boosheid op, die ze echt voelen. Door boosheid in een conflict om te draaien, vermijden ze een diepere pijn, maar ze missen ook de kans om hun wonden te helen.

Jij zult groeien als je emoties ontdekt die je zelden hebt en leert dat verschillende gevoelens onder die emoties liggen die je vaak hebt. Op deze manier breidt jij je capaciteit uit om de volle draagwijdte van menselijke gevoelens te omarmen. Deze gevoelens zijn je geboorterecht, en de mogelijkheid om te weten dat ze allemaal belangrijk zijn.

De kaart Feelings herinnert jou eraan te weten dat wat je voelt een gedeelte van gezonde relatie is, gevoelens zijn manieren om te weten wat er binnen in je gaande is, tussen jou en je partner. Ze informeren jou over hoe de dingen voor jou werken en vertellen je wat je echt wilt of nodig hebt. Door deze gevoelens te negeren schaadt je jezelf én je relatie. 

Het is belangrijk om jezelf volledig toe te staan om te voelen. Doe je dit? Accepteer en voel al je gevoelens, zonder te proberen ze kwijt te raken, zonder te proberen om alles op te lossen, en zonder anderen de schuld te geven. De kaart Feelings nodigt je uit om je hart te openen en je emoties gewoon te ervaren. Wat ze ook zijn. Geef ze de ruimte zich te vertonen. Voel volledig elke sensatie in je lichaam, zonder een hoop gepraat of innerlijk geklets.

Deze kaart gaat over het voelen van wat er binnen in je gebeurt. Het geeft je geen permissie om op een onbeleefde manier tegen een partner te praten. Hoe dan ook, het blijft jouw verantwoordelijkheid om jezelf opbouwend te uiten ongeacht hoe je je voelt. Het punt hier is jezelf permissie geven om volledig te voelen, wat er ook opkomt in jezelf, in plaats van vast te blijven zitten.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005