Flow Through

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

De kaart Flow Through is over een manier om emoties te ervaren: aanwezig zijn, ademen, en ze en ze de ruimte geven om door jou heen te stromen. Zijn er enkele gevoelens waar je aarzelt om ze volledig te ervaren, zoals boosheid, pijn, verdriet, verveling, angst, of wrok? Hoe probeer jij ze te voorkomen? Is het je ooit opgevallen dat als je emoties niet door je heen laat stromen, ze rond blijven hangen en je in de weg zitten?

Een stromend beekje kan ons veel leren over hoe emoties natuurlijk gaan. Op sommige plaatsen is een beekje ondiep, en op andere, diep, Soms is het zachtjes en langzaam, en soms kan het de kracht bereiken van een wildwaterbaan. Toch blijft een beekje altijd vooruitgaan, zelfs over stenen, het stroomt continu, het zal gauw terug naar de oceaan gaan, Zoals het reist, is het een rijke bron van leven en vitaliteit aan alles wat langs zijn pad komt. 

De kaart Flow Through moedigt je aan om je gevoelens te laten stromen. Gevoelens kunnen bewegen net als water, en het is het beste om ze te laten stromen en niet vast te houden, of in te houden, of proberen in het midden van de stroom te stoppen. Als jij je hart opent en de gevoelens uitnodigt zal alles veilig zijn. Door het niet in te houden, zul je geen gevoelens opkroppen binnen in jezelf. Als jij ze niet wegdrukt, kunnen ze vrij bewegen, als water, de hele weg door.

Hoe kun je het herkennen dat je tegen je gevoel vecht? Een aanwijzing is dat je probeert emotionele problemen mentaal op te lossen. Je kunt druk bezig zijn te beredeneren, oordelen, vergelijken, bekritiseren, schuld geven, rechtvaardigen, herkauwen, kniezen, of verklaringen zoeken. Maar wat je niet doet is simpel voelen.  

Flow Through nodigt je uit om je gevoelens volledig te voelen. In plaats van in je hoofd te blijven, verplaats je je bewustzijn naar beneden naar je hart en naar je buik, om gewoon te ervaren wat je voelt. Ontmoet het. Accepteer het. Haal diep adem. En voel het gewoon. Zonder woorden. Zonder de behoefte om het te laten verdwijnen of weg te laten gaan. Voel het alsof het het enige is wat bestaat. Als gevoelens een beekje zijn, duik er dan in, en dompel jezelf er helemaal onder! Neem een bad en wordt grondig gezuiverd.

Deze kaart gaat over het toestaan van emoties, de vrijheid om door je innerlijke wereld te reizen, maar hoe je ogenschijnlijk bent is een hele andere zaak. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. Het maakt niet uit wat je voelt! De vrijheid van het laten stromen die hier wordt besproken, gaat echter niet over je gevoelens uit jezelf te laten barsten zoals water uit een hoge druk waterslang, die toevallig over je partner spuit. 

Het vrij laten gaan van gevoelens in de aanwezigheid van een partner kan helend zijn, maar het kan ook leiden tot groot tumult! Als je partner het wil en in staat is om zachtjes getuige van jouw gevoelens te zijn, kan het inderdaad heel helend zijn. Maar pas op voor toevoegen van mondelinge labels, redenen of oorzaken.

Probeer al het praten achter je te laten, ervaar gewoon je gevoelens zonder woorden, als je dat kunt doen, kan het meer helend voor jou zijn om je gevoelens in eenzaamheid te voelen en later weer te praten.

Als je volledig je gevoelens ervaart, begin je hun aanwezigheid te waarderen, net als vrienden, als ze zich verplaatsen en stromen, zal het ene gevoel naar een andere, diepere gevoel leiden. Dit kan dan weer tot nog een ander leiden, een misschien lichter gevoel, op deze manier, net als een beekje, zal de energie van de emotie langs zijn natuurlijke pad reizen.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005