Freedom

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

De roep om “vrijheid” wordt gewoonlijk gehoord als mensen zich gevangen voelen of onder dwang staan in een relatie. De kaart Freedom nodigt jou uit om de ware natuur van vrijheid te overwegen, een vrijheid die jij binnen een relatie kan ervaren. Vrijheid hoeft geen solo reisje te zijn. Het kan gedeeld worden met een partner. Jullie twee kunnen in de lucht van vrijheid samen vliegen.

Ware vrijheid staat ons toe om op je partner te reageren vanuit een plaats van bewustzijn en keuze, wat er ook gebeurt. Voor sommigen is vrijheid het los snijden van het gewicht van bepaalde gevoeligheden, niet langer de behoefte te voelen om zich terug te trekken, vermijden, of op sommige situaties te reageren. Voor anderen kan vrijheid betekenen, niet terug getrokken worden door negatieve verwachtingen of gedachten. Voor nog weer anderen, kan het betekenen om eindelijk in staat te zijn vrij hun gevoelens te uiten of te vragen om wat ze willen.

Dat waren een paar voorbeelden om vrij te worden van grenzen in een relatie die veel van ons voor zichzelf neerzetten. Natuurlijk, plaatsen we niet met opzet voor onszelf grenzen, we zijn ons normaal er niet eens van bewust dat we het doen! De meeste van onze grenzen ontstaan door onbewuste verwachtingen en onbewuste neigingen te reageren uit een ver verleden.

De kaart Freedom nodigt uit, om jou te realiseren dat deze grenzen niet nodig zijn! Wij zijn niet vrij als onbewuste neigingen ons beheersen. We zijn niet vrij als we alleen maar reageren op anderen. Als we beschuldigen, bekritiseren, ruzie maken, oordelen, terugtrekken, of onze gevoelens uiten, reageren we alleen maar. Zijn we volledig vrij terwijl we midden in een van deze reacties steken? Lijken ze jouw vleugels vast te klemmen?

De kaart Freedom vraagt jou om alert te zijn op alle reacties die je hebt tegen een partner die plotseling of automatisch schijnen. De vrijheid die je nodig bent is vaak op zulke momenten vrijheid om onbewust te reageren, geen vrijheid van je partner of van je relatie!

Gelukkig, kun je verder gaan dan het automatisch reageren en nieuwe kansen ontdekken die jou beter dienen om je leven te leven als je dat echt wenst. Zelfbesef en een honger naar ware vrijheid heb je hier voor nodig. Begin op je onbewuste verwachtingen, geloof, en de neigingen om te reageren te letten. Wanneer jij jezelf betrapt op een reactie, pauzeer dan en realiseer dat je niet elke drang hoeft te volgen. Dat is ware vrijheid, te realiseren dat je niet langer begrensd bent in situaties waar jij normaal reageert, en dat je nu een nieuwe keus hebt. 

Ware vrijheid laat je open net als de lucht – om nieuwe, andere, en meer bevredigende manieren te ontdekken om op jou partner te reageren, zelfs als dingen moeilijk, zorgelijk, gespannen worden, zelfs als je het ergste verwacht! In plaats van moeilijkheden als gelegenheden te gebruiken om op elkaar te reageren, kunnen jullie twee open blijven, en op een betere manier met elkaar om gaan. Dat geeft jou de vrijheid om het leven te leiden die jij echt wilt en de vrijheid om je leven met anderen te delen op de manier die je echt wilt.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005