Full Spectrum

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Mensen zijn in staat om een wijd spectrum van emoties te voelen. De vele kleuren van onze innerlijke regenboog hebben een draagwijdte van vreugde, opwinding, liefde en medelijden tot verdriet, angst, boosheid, en spijt. De kaart Full Spectrum stelt voor dat al je gevoelens belangrijk zijn om te voelen. Elk gevoel is een belangrijke feedback over je innerlijke staat en hoe je omgaat met wat er maar om je heen gebeurt.

Gevoelens zijn net als lampjes op een dashboard: ze geven vitale signalen over de staat van je auto. Met gevoelens ben jij zelf de auto. Woede kan een schending van grenzen aangeven, angst seint mogelijk gevaar, en verdriet geeft het verlies van iets belangrijks aan.

Jammer genoeg, vaak al in onze jeugd, leren we sommige signalen te onderdrukken. We hebben geleerd sommige gevoelens te negeren: er werd verteld dat “het is slecht om kwaad te zijn, het is zwak om te huilen of pijn te laten zien of je moet niet bang zijn”. We hebben geleerd niet te luisteren naar sommige van onze lampjes. Er werd ons verteld dat we deze signalen niet hoeven te voelen en dat ze genegeerd moeten worden.

Deze training werkt tegen ons. Verschillende situaties in het leven kunnen eventueel al deze menselijke gevoelens naar boven brengen. Ze zijn allemaal natuurlijk om te voelen, hoe je ze ook noemt. De vraag is niet of jij je boos, verdrietig, spijtig, of angstig voelt. De ware vraag is hoe reageer jij wanneer deze gevoelens boven naar boven komen? Weersta jij ze en kom je vast te zitten? Ga jij jezelf afleiden door je partner de schuld te geven wat er voor zorgt dat jij je zo voelt? Of kun je simpelweg het gevoel voelen zonder de oorzaak te analyseren en te veranderen?

De kaart Full Spectrum vraagt al je menselijke gevoelens te eren, al de rode, gele, oranje, paarse, blauwe, en groene lampjes. Zijn er emoties die je nooit gevoeld lijkt te hebben, nog anderen waar je regelmatig vast in komt te zitten? Als dat dat zo is, leer ze dan allemaal te voelen, zelfs die waarvan je vindt dat ze fout zijn. Door dit te doen, zul jij je capaciteit van vreugde en geluk vergroten.

Een goede tijd om de vele kleuren van je spectrum te openen is wanneer je overstuur bent. Dan kom je namelijk makkelijk vast te zitten in half gevoelde emoties. In plaats van naar buiten op anderen te reageren, zorg dat je een tijdje alleen bent, en open je hart om alleen te voelen wat je ook echt voelt van binnen, in zijn totaliteit.

Het vraagt moed en geduld om de volledigheid van gevoelens te ervaren. Het is veel beter het gevoel te ontmoeten en het geheel te ervaren. Laat het in je en door je bewegen, Adem, wees zacht en moedig.

Nodig zeker het gevoel uit, wat je zelden schijnt te hebben, open het zelden gevoelde kwetsing over een familieruzie, de zelden gevoelde kwaadheid over het verdriet in de familie – of het zelden gevoelde angst van beiden. Dit is het geheim om weer los te komen, en het terugwinnen van je volledige menselijke emotionele draagwijdte!

Nadat je volledig je gevoelens gevoeld hebt, is het net of je beter in staat bent te communiceren met je partner. Deze kaart vraagt jou het volledig te voelen. Maar onthoud, er is gevoel en er is communicatie. Jij zult je gevoelens altijd beter eren, als jij ze met respect en opbouwend over ze praat.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005