Harmony

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Harmonie in een relatie krijg je door het actief oplossen van spanningen, onderwerpen, en conflicten, in plaats van passief je terug te trekken of dingen langs je heen te laten glijden. Partners die vaak conflicten vermijden, creëren geen echte harmonie. 

De kaart Harmony herinnert jou eraan dat het erg natuurlijk is om tegen zaken en spanningen in te gaan, om een relatie te laten oprijzen. Door hen op te lossen, kun je nieuwe levels van begrip en wederzijdse tevredenheid bereiken. Spanningen kunnen alleen vernietigend werken als je hardnekkig weigert ze te behandelen.

Een gebrek aan conflicten betekent niet dat er harmonie is. Onderliggende, niet uitgedrukte emoties kunnen de harmonie doden. Harmoniseren is niet hetzelfde als toegeven, passief worden, of het overal mee eens zijn. Door aan niets meer deel te nemen creëer je ook geen harmonie.

Als twee muzikanten met elkaar spelen, kan hun sound botsen of het kan zich op een plezierige manier met elkaar vermengen. De beweging tussen spanning en beslissing brengen de muziek tot leven. Muziek die iedere klap of spanning vermijdt is oppervlakkig, Net zoals in het leven, gedijen gezonde relaties op tijdelijke momenten van contrasten, spanningen, en zelfs conflicten. Je kunt leren en groeien van uitdagende momenten, zolang je actief, respectvol, en meewerkt in hun resolutie.

Wanneer twee meester muziekanten samen improviseren, kunnen ze een wijd draagvlak van persoonlijke uitdrukking ontdekken en dat kan leiden tot momenten waar hun sounds erg onaangenaam worden. Maar wanneer dit gebeurt, zullen ze niet stoppen met spelen! Ze nemen er actief deel aan en nemen verantwoordelijkheid voor de muziek die ze maken. Ze weten dat hoe dan ook, ze in staat zijn om hun korte momenten van spanningen kunnen oplossen. Vandaar dat ze doorgaan met samen spelen, zelfs als ze niet weten hoe ze precies vooruitgang moeten boeken en hoe ze het uiteindelijke resultaat moeten bereiken. 

De muzikale relatie die ontstaat is een opwindende, levendige en rijk proces om te ervaren. Beide partners nemen volledig deel aan de relatie, op een manier die hun eigen eerlijkheid en de muziek als een geheel respecteert. Ze luisteren constant naar elkaar en zijn in staat onmiddellijk met flexibiliteit te reageren als verschillende situaties opkomen. 

Af en toe, kan een muzikant een korte pauze nemen. Ze kunnen op het toneel blijven zitten en naar hun partner luisteren bij het verbeteren van een thema, of zelfs naar de kant lopen en een time out nemen, maar ze verlaten nooit de concertzaal. Ze blijven in staat om terug te komen op een geschikt moment en doorgaan met spelen met hun partner, vol met nieuwe energie en muzikaal inzicht. 

Is er een bron van spanning in jullie relatie op dit moment? De kaart Harmony moedigt jou aan, om alle onderwerpen van contrast, conflict en spanning als materiaal te gebruiken om mee te “spelen” en tot verdere groei en levendigheid in jullie relatie te komen.

Om harmonie te creëren, zal deze kaart je herinneren om te ademen, je geest te openen, je oren te openen en de inzet van iedere partner te respecteren. Harmonie is een actief proces dat jou en je partner allebei verbindt, een proces dat leidt naar de oplossingen die jullie en jullie relatie werkelijk zullen ondersteunen.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005