Healing

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Relaties laten veel mogelijkheden zien om emotionele heling te ervaren. Maar om te helen, moet je je eerst bewust worden van wat nodig is om geheeld te worden. Dit betekent op te letten op wat je echt voelt. Je emoties vertellen jou wat het uitschreeuwt om geheeld te worden; op elk gebied van een relatie waar jij je over van streek voelt, geblokkeerd bent, vastzit, terugtrekt, of noem zo al het roepen om heling maar op.

Veel van de gevoelens die we ervaren rondom anderen zijn eigenlijk bijverschijnselen uit het verleden, sommigen zelfs uit onze jeugd. Iedere gebeurtenis, groot of klein, die jou het gevoel gaf van angst, kwetsing, afwijzing, gekleineerd worden, of beschaamd zijn kan jou nog steeds beïnvloeden. We hebben allemaal deze innerlijke wonden, die we liever ontwijken, of waar we overgevoelig voor zijn. 

Alleen door zulke wonden te erkennen, kun je beginnen hen te helen. Je partner de schuld geven voor het feit dat jij overstuur bent, leidt je af van het herkennen van je eigen innerlijke bronnen van pijn. Als jij probeert jouw pijn op te lossen door naar uiterlijke “redenen” te zoeken, zul je de pijn in stand houden. Door buiten jezelf te zoeken naar redenen en gevoelens, zul je falen om deel te nemen aan hun innerlijke dimensies. De kaart Healing nodigt je uit verder te gaan dan het zijn van een “slachtoffer”.

Kan een deel van jouw emotionele leven het helen ondersteunen? Wil je echt dat het heelt? Een voorwaarde van heling is, dat je werkelijk van plan bent te helen. Heling komt vanuit het hart, van het openen tot het accepteren van wat je voelt, zonder het te veroordelen, naar schuld te zoeken, of proberen het op te lossen. Helen is het naar binnen gaan en eenvoudig uitzoeken wat je diepste gevoelens zijn. Het is volledig voelen wat er ook is. Eenvoudig voelen met de stilte van een accepterend hart.

In een relatie kan de ene partner de andere bijstaan in heling, maar niet op de gebruikelijke manier. Juist door het voor hen op te lossen, of door met hen mee te denken, of hen zich beter te laten voelen kan het natuurlijk helingsproces belemmerd worden. Wanneer je er voor kiest om een partner te ondersteunen in het helen, is het belangrijkst voor jou om aanwezig en beschikbaar te zijn als ze voelen, wat ze ook voelen. Alleen maar je hart openen en er voor ze zijn. Probeer niks te veranderen, jij helpt de heling vooruit, wanneer jij hen totaal accepteert, wat ze ook voelen, zonder te veroordelen dat het “fout”, “negatief” of “ongewenst” is.

Heling komt in vele vormen. Het gebeurt wanneer je naar iemand luistert met aandacht en invoelingsvermogen. Het gebeurt als je je partner toestaat alles volledig te voelen, ongeacht wat dat is: angst, verdriet, of boosheid, zonder te onderbreken. Een van de meest helende geschenken kan zijn om met je partner te zitten en toe te kijken als ze snikken van verdriet, of op kussens slaan in rage. Heling betekent zelfs totale stilte. We helen wanneer we stoppen met het wegdrukken van gevoelens, en onszelf toestaan om ze eindelijk te ervaren.

Liefde is een heilig ingrediënt van heling. Natuurlijk komt de liefde op zichzelf al eerst. Maar soms kunnen we elkaar ondersteunen in het helen. Soms kiezen partners ervoor om voor een tijdje heling als thema in hun relatie te nemen. Is er een deel van jullie relatie waar je heling als thema zou willen hebben?

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005