History

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Wij geloven dat onze reacties naar anderen gebaseerd zijn op wat er nu gebeurt. De kaart History nodigt je uit om te herkennen hoe je verleden je manier van kijken en reageren op je partner vandaag de dag beïnvloedt.

Onze geschiedenis is net een open boek dat ons volgt door ons leven. Elke gebeurtenis die eindigt in het voelen van verdriet, angst, verlaten, kan ons nog steeds beïnvloeden en ons nog gevoelig maken voor bepaalde dingen. In onze vroegere training en onze familie´s manier van communiceren liggen veel van onze “had ik maar´s”- en onze waardeoordelen.

Simpel gezegd, we zien anderen door een lens van ons eigen persoonlijke verleden. Deze lens kleurt, vergroot en vervormt zelfs hoe we onze partner zien. Omdat we ons gewoonlijk op het heden richten, herkennen we niet hoe vaak onze reacties worden gevormd door onze opvoeding. 

Bijvoorbeeld, twee partners kunnen hele verschillende familie invloeden hebben bij het uiten van gevoelens. Misschien is de ene opgevoed in een enthousiaste familie en waar ze leerden hun gevoelens gemakkelijk te uiten. Misschien was de andere familie beheerst, zodat ze leerden om zich terug te trekken en geen emoties te tonen. Als partners, kunnen ze de het gedrag van de ander als offensief zien. De expressieve iemand kan het terugtrekken zien als een gebaar van niet zorgen, terwijl de beheerste iemand de emoties ziet als een gebaar van geen respect of lak hebben aan controle. Hun verschillende stijlen, ontstaan uit hun verschillende geschiedenissen, kunnen tot vele conflicten leiden.

De kaart History nodigt jou uit om uit te vinden hoe je verleden de manier kleurt van hoe jij je partner ziet. Veroorzaken de verschillen tussen jou en je partner ooit spanning? Hoe kunnen verschillen in jouw persoonlijke geschiedenis er een rol in spelen? 

Misschien houd jij geen rekening met hoe verschillend jullie geschiedenissen zijn. Als je aanneemt dat je partner vanuit dezelfde waarden, overtuigingen en verwachtingen die jij hebt handelt, is het erg makkelijk hun acties en gevoelens als verkeerd uit te leggen. Dit zal er zeker toe leiden dat een of beiden van jullie van streek raakt. 

De vraag is niet wie er “goed” of “fout” is. De vraag is, wat voor positieve mogelijkheden kun je zien als je de vervormde lens van je verleden verwijdert. In plaats van te reageren op je partner of ruzie te maken over jullie problemen, kunnen jullie bekijken hoe de geschiedenis jullie nog steeds bezig houdt, in plaats van je partner de schuld geven en jullie persoonlijke geschiedenis te delen en te onderzoeken. De kaart History moedigt jou aan om over jouw verleden te praten, hoe het was. Hoe heeft het opgroeien in jouw familie je beïnvloedt? Hoe kan het jou nog steeds beïnvloeden? Hoe was het verleden van je partner? Zet jezelf in de schoenen van je partner. Begin te waarderen en te begrijpen waar de verschillen vandaan komen.

In eens zullen jullie twee elkaar beter begrijpen, je kunt nieuwe en betere manieren ontwikkelen om met die situaties om te gaan die normaal problemen veroorzaken. Door positieve opties te creëren, kun je eindelijk beginnen het boek van het verleden te sluiten.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005