Individuality

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

Een gezonde relatie ondersteunt de groei van de partners als geheel en hun ontwikkeling als een individueel. Deze kaart moedigt jou aan om individualiteit als een vitaal gedeelte van een relatie te behandelen. Het eren van individualiteit staat relaties toe rijk en vol te zijn.

Individualiteit is net als een tuin van het Zelf. Deze tuin is de eigenaar van de zaadjes en plantjes die groeien in het gebied dat “mij” heet. Deze plantjes bestaan uit al je talenten, interesses, bezigheden, karaktereigenschappen, en wat je waardeert in het leven.

De kaart Individuality vraag jou echt je eigen zeldzaamheid te eren – jouw vormen van uitdrukking, jouw smaak, jouw voorkeur, en jouw afkeur. Zelfs in de beslotenheid van een toevertrouwde relatie, is het belangrijk om je eigen grenzen te respecteren en die van je partner. Grenzen zijn als bescherming van de tuin van je eigen individualiteit. Soms kunnen hekken nodig zijn om jonge zaadjes hun eigen ruimte te geven om te rijpen en sterk te groeien.

Als individu is het jouw verantwoordelijkheid om er zeker van te zijn, dat al jouw eigen zaadjes water krijgen, gevoed en verzorgd worden; verzorgd door het zelf, een wijze en verzorgende tuinman. De baan van elke partner is het eren van zijn of haar unieke zintuig van het zelf. Ieder van jullie moet voor zijn eigen tuin zorgen, voeden, water geven, het wieden, en nooit laten uitdrogen of onvruchtbaar laten worden. Neem tijd om de dingen te doen die je leuk vindt. Volg je interesses. Respecteer je verschillen en leer ze zelfs te vieren!

Het is niet altijd makkelijk om iemands individualiteit te eren, in samenhang van een relatie. Is er iets wat je tegenhoudt? Besteed jij meer aandacht aan anderen dan aan jezelf? Geloof jij dat het “egoïstisch” en “niet liefhebbend” als jij je aandacht richt op je eigen tuin – in het bijzonder als anderen vertellen wat ze nodig hebben? Vind jij dat het “fout” is om een hek om je tuin te hebben. Dat je helemaal geen grenzen mag hebben, dat jij nooit “nee” tegen iemand mag zeggen?

De kaart Individuality dient ervoor om te waarschuwen, dat als jouw grenzen te vaag worden, jij geneigd bent om de gevoelens en houdingen van een partner aanneemt. Door dit te doen, verlies je het spoor van je eigen gevoelens, verlangens, en behoeften. Je vergeet om uit te zoeken en te ontwikkelen wie jij werkelijk bent. Hoewel jij goede bedoelingen van het verbinden met, en het ondersteunen van een partner hebt, vergeet jij een belangrijke verantwoordelijkheid in een relatie. Deze verantwoordelijkheid is het verzorgen van jezelf als een individu. Als je dat niet doet, bewijs je geen goede dienst aan de relatie.

Als jij je eigen individualiteit verwaarloost, is het nodig dat jij je hart vaker wat dieper voor jezelf opent – naar je eigen behoeften, je verlangens, je wensen, en jouw bezigheid als een individu. Voor je eigen tuin te zorgen is goed voor jou en voor je relatie, omdat het jou ondersteunt in het zijn van een volledig persoon en het verrijkt jouw vermogen om met een ander persoon om te gaan.

Natuurlijk, individualiteit betekent niet om een muur om jezelf op te trekken voor anderen, of een eilandje te worden, Grenzen zijn net als hekken. Ze kunnen open en dicht, jij kunt eruit wandelen en een partners tuin bewonderen. Het punt is om vloeiend te bewegen tussen samensmelten en gescheiden zijn – om gemakkelijk te bewegen tussen met elkaar praten en het hebben van je eigen gevoel van zelf. Het punt is om de “ik” net zo goed te kennen als de “wij”.

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005