Intentions

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent.

In relaties, is het belangrijk om te onthouden dat acties en bedoelingen twee verschillende dingen zijn. Natuurlijk hopen we dat onze bedoelingen door onze acties worden bevorderd, maar in werkelijkheid gebeurt dit niet altijd. Partners praten vaak langs elkaar heen en begrijpen elkaar verkeerd. Er zijn tijden wanneer onze acties niet de reactie krijgen van een partner die we verwachten. Zo´n misverstand is een standaard oorzaak voor problemen in een relatie. Daar komt nog bij, dat we meestal vergeten wat onze bedoeling was, als we in plaats daarvan, reageren op onze partners verkeerde reactie.

De kaart Intentions herinnert jou eraan dat achter al je partners acties of woorden bedoelingen steken. We kunnen alleen gissen naar elkaars bedoelingen. Het hangt van de natuur van onze vermoeden af, of we positief of negatief reageren naar onze partner. Maar er is genoeg ruimte voor fouten in onze vermoedens.

Stel dat je buiten voor een theater staat. Een man komt aangelopen, slaat je en stampt op je voeten, maar loopt gewoon door: geen excuus. Hoe zou jij van binnen reageren? Plotseling zie jij dat hij op het trottoir slaat met een witte stok. Hoe reageer jij nu? Dan vertelt iemand je dat deze persoon alleen maar doet alsof hij blind is, zodat hij op mensen kan slaan! Hoe reageer jij nu? Met elke interpretatie van zijn motieven, veranderen jouw reacties.

Jammer genoeg zijn mensen in een relatie geneigd te denken dat ze altijd weten wat hun partner´s bedoelingen zijn. Door zulke veronderstellingen veroorzaken ze vaak problemen. Heb jij ooit op verkeerd begrepen woorden of daden van je partners de zaak nog eens teruggebracht? We weten allemaal dat anderen ons soms verkeerd begrijpen. Soms zien we zelfs wanneer wij het met anderen doen. Veel problemen ontstaan door het verkeerd begrijpen van bedoelingen. Wanneer jij negatief op je partner reageert, hoe vaak neem je dan pauze en bedenk je je of ze misschien echt een positieve bedoeling hebben, maar het niet op een manier uitdrukken die jij begrijpen kunt? 

In plaats van even te pauzeren en na te denken wat er kan gebeuren, reageren wij gewoonlijk meteen, wat leidt van de ene reactie naar de ander en dat veroorzaakt grote opschudding. De weg uit deze val van actie en reactie is de onderliggende bedoelingen te bepraten. Onszelf blootleggen op een manier dat kan helpen zaken te verspreiden die gebaseerd zijn op blinde misverstanden en ons te openen en te bepraten wat we werkelijk menen, nodig hebben of willen in een situatie.

De kaart Intentions nodigt jou uit even te pauzeren wanneer jij reageren wilt. In plaats van onmiddellijk aan te nemen dat jouw partner negatieve bedoelingen heeft, open je geest voor de mogelijkheid dat jij je vergist en dat hun bedoelingen positief kunnen zijn, zelfs als het tegenovergesteld lijkt te zijn. Vraag je partner wat er gebeurt en wat ze echt willen of nodig zijn.

Deze kaart moedigt jou dus aan om bewust te blijven van jouw eigen bedoelingen en te bekijken of jij consequent blijft reageren op wat je bedoelt. Het is erg makkelijk om een partner te verwijten dat hij jou niet begrijpt, of niet reageert op een manier die jij wenst. Maar beschuldigen helpt echt niet. Als jij dit blijft doen, zul je de reacties blijven krijgen die je altijd krijgt. Dus, als jij een andere reactie wilt, doe dan zelf iets anders!

©Irma / Loes Raaphorst 06/2005