Lightness

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Licht is het tegenovergestelde van zwaar. Het is niet goed om al te serieus te zijn – en vast te komen zitten in moeilijkheden. De kaart Lightness herinnert jou eraan dat je niet altijd kunt werken. Je moet ook kunnen genieten! Een balans vinden is erg belangrijk.

Lichtheid staat de geest toe om te ontspannen in plaats van vastgeklampt te blijven aan een probleem. Door het openen van je geest, kun je beginnen met vrijer ademhalen. Je wordt net als een vlieger die drijft op de wind, en boven de grenzen van ernst en zwaarte uitstijgt. Er is het laten gaan van de gewichten van zelfbelangrijkheid. De behoefte om “goed” te zijn en dingen te serieus nemen. Jij kunt perspectief krijgen en meer kanten van een zaak zien. Vanuit deze positie kunnen meer en nieuwe opties gezien worden.

Humor is een goede vorm van vrolijkheid, het vergt behendigheid om een houding te laten vallen of een vooroordeel en de grappige aspecten van iets te zien. Wanneer we ons kunnen amuseren over onze eigen stappen en pretenties, laten we zien dat we groeien kunnen en leren we dingen op nieuwe manieren te doen. Partners die een gevoel voor humor hebben vinden een lichtheid die hen zelfs kan helpen bij moeilijkheden en vastgeroeste situaties. 

Ben je geneigd om te serieus te zijn of jezelf te serieus te nemen? Zit je vast in een onproductieve houding? Deze kaart kan je uitnodigen om los te laten en gewicht te verliezen. Misschien geloof jij dat het niet mogelijk is gelukkig te zijn, voordat je een bepaalde probleem hebt opgelost. Misschien zit je vast in een volwassen rol, overladen met verantwoordelijkheden en serieusheid.

De kaart Lightness kan je vertellen dat jij meer tijd moet nemen om je spelen en je je met je kinderlijke gevoel voor wonderen en speelsheid moet herenigen. Relaties gedijen en bloeien met spelen, en spelen komt van acceptatie en permissie. De vrijheid van het spelen bevrijdt een bron van spontane energie die je geest voedt, je laat herleven en je heelt. Wat jij doet is niet zo belangrijk als de lichtheid van het doen, jij kan raar doen, gekke gezichten trekken, en zelfs grappen maken over een raar stemmetje.

Deze kaart, echter, duldt geen tegenspraak. Mensen die er op staan dat dingen altijd luchtig blijven, die plezier maken door te serieus lijken, of wie hun partner´s emotionele zaken niet aannemen belemmeren alleen hun eigen groei. Als je vaak probeert de zware situaties te ontsnappen, zal de kaart Lightness je eigenlijk vragen om een grotere diepte na te streven. De mogelijkheid om te werken aan dingen op een dieper level is belangrijk voor je persoonlijke groei en voor de ontwikkeling van vaardigheden voor een gezonde relatie.

De balans tussen serieusheid en lichtheid, werk en spelen, is de sleutel. Het gezegde ” Alleen werken en niet spelen maken van Jack een saaie jongen” laat de saaiheid zien die ons overkomen kan, net als onze relaties, als we te hard werken. Overwerken dempt onze zintuigen en we worden blind voor positieve mogelijkheden en oplossingen. We hebben af en toe een pauze nodig om later op dingen terugkomen, met een frisse blik.

Deze kaart moedigt jou aan om een balans te trekken tussen de zwaardere en lichtere aspecten van een relatie. Herken wanneer het tijd is om serieuze zaken te behandelen en wanneer het tijd is om los te laten en plezier te hebben. Jij zult vindingrijker worden om problemen op te lossen en meer plezier hebben in het dagelijkse leven.

©Irma / Loes Raaphorst 07/2005