Listening

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Luisteren is van groot belang in een relatie. Iedereen wil gehoord worden als we spreken. Dus is het belangrijk te weten hoe we echt naar een partner kunnen luisteren.

Luisteren is veel meer dan passief stil zijn wanneer een partner praat. Luisteren is een actieve vaardigheid en net als alle vaardigheden, kan het ontwikkeld en verfijnd worden. Door actief te luisteren, zet je innerlijke gedachten tijdelijk stil en richt jij je aandacht naar buiten, naar je partner. Je bedoeling is om echt te luisteren en je partner´s ervaringen te begrijpen, wat het ook is. 

Een oplettende luisteraar kan erkennen, beamen, ondersteunen en een spreker aanmoedigen, Echter, vaak interpreteren wij automatisch veel van wat anderen zeggen. De kaart Listening waarschuwt jou hiervoor op te passen. Door te luisteren, wil je begrijpen wat de andere persoon bedoelt. Het is altijd beter te vragen wat ze precies bedoelen met iets dan aan te nemen dat je het weet. Neem nooit zomaar iets aan!

Een actieve luisteraar probeert iets echt uit te vinden in dat wat een andere persoon ook zegt. Zo´n luisteraar kan het oneens zijn met wat er gezegd wordt, maar kan steeds erkennen dat het waar is voor de spreker. De kaart Listening suggereert dat jij probeert te begrijpen wat waar is voor je partner, vanuit hun zicht, in wat ze maar zeggen. 

Het kan zinvol zijn om jouw opvoeding voor een kort momentje weer te geven. Op welke manier heeft het invloed genomen op jouw manier van luisteren? Heb jij geleerd om echt te luisteren? Velen van ons niet. Veel van ons doen net of ze luisteren, maar eigenlijk repeteren ze wat ze als volgende willen zeggen, in plaats van naar onze partner te luisteren. Sommigen van ons onderbreken onze partner vaak, om het niet eens te zijn en onze eigen meningen te geven. 

Soms is het moeilijk te luisteren naar onze partner als we intens verdriet, angst of boosheid naar buiten horen komen. Het kan hard aankomen om dat wat ze zeggen niet persoonlijk te nemen. In het bijzonder als het op ons wijst. Het is belangrijk om ons te herinneren dat wanneer iemand een sterke emotie voelt, het geen onderwerp om te beredeneren is. Op zulke tijden, is het proberen om verstandig met hen te discussiëren of hen te corrigeren net zo onverstandig is als hun statements persoonlijk te nemen. 

Wanneer een partner sterke gevoelens uit, proberen we vaak om hen zich beter te laten voelen of hen te overtuigen dat het anders is. We kunnen sterk reageren om onszelf te verdedigen als ze ons lijken te beschuldigen. Maar door te proberen hun gevoelens in orde te brengen of onszelf te verdedigen komen er alleen maar meer problemen.

De beste respons is eenvoudig te luisteren. Vaak is er geen andere actie nodig. Jij hoeft de situatie niet in orde te brengen, of jezelf te verdedigen, of je partner zich beter te laten voelen, alleen naar je partner luisteren zonder iets persoonlijk te nemen. Laat het gewoon los, open je oren en hoor wat ze ook maar zeggen. En blijf adem halen. 

Aandachtig luisteren is een van de meest krachtige, effectieve, en opbouwende reactie die jij een andere persoon kunt bieden. Het is nog effectiever dan iemand´s probleem proberen op te lossen. Het is zeker beter dan proberen jezelf te verdedigen. In feite is het luisteren een bijzondere geschenk; als jij het aan je partner geeft, geef jij het aan jouw relatie.

©Irma /Loes Raaphorst 07/2005