Mirrors

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wanneer jij in een spiegel kijkt, zul je een reflectie van jezelf zien. In relaties, zijn partners vaak net als spiegels voor elkaar. Wat je ook ziet in je partner kan eigenlijk een reflectie van iets in jezelf zijn; iets wat je niet in jezelf wil zien. De kaart Mirrors stelt de vraag, “wat zie jij in je partner wat je niet in jezelf wilt zien?”

Vaak herkennen we onszelf niet in de karaktertrekken van onze partner. Bij het kijken in de spiegel van onze partner, zien wij onherkende delen van onszelf.

Wat is er in jouw partner vreemd, onbekend, anders, of het tegenovergestelde van jou? Wat bewonder jij in hem? Wat jij wenst dat jij kunt bereiken? Wat vind je niet leuk, waar je blij om bent dat jij dat niet hebt? Spiegels werken op positieve en negatieve manieren. Wat jij ook opmerkt wat anders is in jouw partner bestaat waarschijnlijk ook binnen jezelf. Misschien is het verborgen, of misschien heb je het jaren onderdrukt.

De kaart Mirrors nodigt jou uit contact te maken met een positieve eigenschap die je in anderen ziet en het in jezelf te brengen. Begin door jezelf voor te stellen zo´n eigenschap uit te drukken op jou eigen manier. Wat zou je doen of zeggen? Hoe zou jij er uitzien of klinken? Wat zou jij voelen? Door deze details te onderzoeken, kun je positieve bronnen in jezelf opwekken.

Eigenschappen die jou negatief laten reageren naar anderen, wijzen ook op verloren delen van jezelf. Bijvoorbeeld boosheid. Boosheid kan iets zijn wat de ene partner niet leuk vindt in de ander. Maar boosheid is gewoon een signaal dat bepaalde behoeftes niet worden vervuld. Dit is een vitaal signaal voor erkenning, of we kunnen onze ervaring van angst ontkennen, die we alleen bij anderen zien, maar niet in onszelf.

Of het nu angst of iets anders is, we hebben contact met gedeelten van onszelf verloren. In onze jeugd, hebben we geleerd om de nadruk op bepaalde karaktertrekken te leggen en anderen te vergeten. Door dit proces, eindigden wij in het negeren of onderdrukken van gedeelten van onze volledige mogelijkheden. Deze mogelijkheden, waar we mee geboren zijn, bezitten alle vormen van menselijke uitdrukkingen. We hebben intuïtie, intellect en een brede band van gevoelens. We kunnen zowel assertief of receptief zijn. Open naar anderen of gesloten. Serieus of luchtig. We hebben ieder de mogelijkheid en het recht om alles te omarmen. 

Wanneer jij een bepaald aspect van een partner niet leuk, of storend vindt, is het een goede idee om je af te vragen waar hetzelfde aspect bij jou leeft. De kaart Mirrors suggereert om achter al jouw negatieve oordelen te kijken van deze karaktereigenschap. Open je geest om de positieve functies te bekijken, het kan helpen. Hoe kan het zijn om toegang tot zo´n eigenschap te hebben, uitgedrukt in je eigen stijl, vergroot het je gevoel van flexibiliteit en vindingrijkheid?

Ieder van ons kan zijn assortiment aan menselijke uitdrukkingen uitbreiden, door slapende gedeeltes van onszelf te wekken, en oude grenzen weg te halen en nieuwe flexibiliteit te ontdekken. Dit wordt persoonlijke groei genoemd. Wanneer we zien hoe een partner onontwikkelde eigenschappen in ons spiegelt, helpen wij die groei vooruit.

In plaats van afgunstig zijn of te reageren op de verschillen in een partner, nodigt de kaart Mirrors jou uit om je op jezelf te concentreren. Zie wat nog steeds slaapt binnen in jou; door contact met verloren gedeeltes van jezelf op te nemen en ze op je eigen manier te ontwikkelen, zul je jouw menselijk geboorterecht van volledigheid manifesteren.

©Irma / Loes Raaphorst 07/2005