Not Knowing

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wat we weten, dat is, wat we denken te weten, kan een grote bron van problemen zijn in relaties. Relaties worden moeilijk gemaakt door wat partners denken te weten over elkaar. Onze meest problematische “kennis” neemt de vorm aan van labels, oordelen en verwachtingen die we hebben van een partner. 

Deze kennis verft een erg gelimiteerd schilderij van hen. Als we het serieus nemen, kunnen we zelfs van onze partner een karikatuur maken. Onze visie is verdraaid door onze ideeën over hen. Wij missen hun ware diepte en daarom behandelen wij ze volgens onze eigen begrensde ideeën. En op hun beurt zijn zij net zo begrensd in hoe zij naar ons reageren.

De kaart Not Knowing nodigt jou uit zachtjes aan een paar familie overtuigingen en verwachtingen los te laten. Het vraagt jou om je hart en je ogen te openen; alsof je een schilder bent die een blanco doek nadert; bekijk jouw partner met frisse ogen. Dit kan een goede tijd zijn om al jouw aangenomen ideeën over hen na te vragen. 

In feite zijn de meeste overtuigingen en verwachtingen gebaseerd op ervaringen die we in onze jeugd of eerdere relaties hebben gehad. Deze kennis kan ons onnodig begrenzen. Het als vanzelfsprekend aannemen dat je al weet wat er zal gebeuren. Kun jij een gedeelte in jouw relatie herkennen waar je dit doet? Bijvoorbeeld, houd jij je in om te vragen wat je wilt omdat jij weet dat het geweigerd zal worden? Vermijd jij dingen omdat je een negatief resultaat verwacht? Vind je het vaak saai, omdat dingen zo voorspelbaar worden? Blokkeer jij jezelf in het oplossen van een probleem omdat je denk dat alles er al is wat je moet weten? Bijvoorbeeld, jij kunt denken dat jij weet wat er echt gebeurt, dat jij jouw grenzen en de grenzen van je partner kent. Maar deze zogenaamde kennis kan jouw mogelijkheden begrenzen en jouw vreugde. 

Deze kaart daagt jou uit om de begrenzende effecten van alle deze “kennis” te overwinnen. Vergeet wat jij denkt te weten: zie de dingen met frisse ogen. Dit is het beste startpunt om frisheid in je relatie te vinden en voor het vinden van frisse oplossingen van afgezaagde oude problemen. Geef eerlijk toe dat je niet alles weet, dat jij je hebt vergist in hoe je de dingen ziet. Realiseer dat jouw gedachten, zo bekend als ze zijn, kleine ware frisheid tegenhouden. Sta je geest toe om net als een blanco doek te worden. Wanneer gedachten boven komen, laat ze passeren. Benader het moment van heden met volledige nieuwsgierigheid. Open je innerlijke deuren, en ontdek nieuwe, positieve, en vervullende mogelijkheden.

Not Knowing vraagt jou om je hart op te wekken voor het wonder en mysterie van een persoon die jij dacht oh zo goed te kennen, je partner. Terwijl jij vaak kunt voorspellen hoe zij zich willen, zullen of kunnen gedragen, mensen zijn meer dan patronen en niemand blijft hetzelfde. Jij vergist je wanneer jij iemand als voorspelbaar behandelt. Jij begrenst hen alleen en jij begrenst onnodig jezelf in je reactie. Wanneer jij jezelf op deze manier begrenst, onderdruk jij veel geluk en vervulling.

Deze kaart suggereert een tegen middel. Reinig je ogen en zie je partner opnieuw. Open je hart! Herinner je de nieuwsgierigheid die je had toen je hem ontmoette. En herinner je dat we allemaal veel groter en mysterieuzer zijn dan elk aangenomen kennis over ons ooit kan omvatten.

©Irma / Loes Raaphorst 07/2005