Nurturing

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

We moeten allemaal gevoed worden, door anderen en door onszelf. Voeden is te zorgen voor voedsel of koesteren. Voeden begint door te accepteren dat we allemaal nog steeds kinderlijke aspecten hebben, ongeacht onze leeftijd. Deze kunnen zich uiten in spontane staten van verwondering en verrassing, of in gekke buien. Jij bent veel te “volwassen” als je deze gedeelten van jezelf niet voedt. Eer het plezier en de energie van jouw kinderlijke zelf; het is een bron van ware vitaliteit.

Jij kunt ook kinderlijke eigenschappen ervaren wanneer jij je gekwetst, angstig of boos voelt. Op zulke tijden, kun je emotionele wonden uit je kindertijd ervaren, dat aangeraakt wordt door een huidige situatie en je een “jongere” gedeelte van jezelf voelen, die nog steeds liefde en heling nodig heeft. Dit gedeelte heeft jouw voeding bijzonder nodig. Totdat jij leert je kinderlijke zelf beter te voeden, kunnen de zelfde oude gevoeligheden, verdriet, angsten of kwaadheden weer boven komen in je leven.

Door jezelf te voeden, geef jij jezelf het volledige medeleven, geduld en begrip dat jij een klein kind zou willen geven waarvan je echt houdt. Laat je innerlijke stem een vriendelijke, kalmerende toon van een liefhebbende ouder aannemen. Ondersteun, bevestig, en wees aanwezig voor het kind binnenin jezelf. Nodig je binnenste gevoelens uit om boven te komen, net als een liefhebbende ouder een kind zou uitnodigen om zich te openen en te vertellen hoe het zich echt voelt.

Wanneer jij gewoon je eigen gevoelens volledig ervaart erkent en in het bijzonder gevoelens zoals verdriet, boosheid, of angst, voed jij jezelf. Jezelf voeden is het accepteren van je gevoelens in plaats van ze weg te duwen of kritisch te worden: het is als het omhelzen van jouw gevoelens in plaats van ze te ontkennen, of je partner beschuldigen, of proberen anderen te laten herstellen van hoe jij je voelt.. net als een kind nodig heeft om al hun gevoelens te voelen en vastgehouden willen worden, is het voeden van jezelf als het stilzitten en contact maken met hoe jij je echt voelt. Laat de liefde diep tot binnenin je reiken. 

De kaart Nurturing kan gekomen zijn om jou aan te moedigen om voeding te ontwikkelen binnen je relatie, maar alleen nadat jij geleerd hebt om volledig beschikbaar te zijn en jezelf gevoed hebt, kun je beginnen dit met een partner te doen. Als je je niet erg lekker voelt met je eigen emotionele pijn, is het erg moeilijk om aanwezig te blijven wanneer je partner pijn voelt, zonder het te proberen te herstellen of ontwijken. Als jij niet je eigen boosheid kunt ervaren zonder de schuld toe te wijzen aan anderen, is het moeilijk om te luisteren naar je partner´s boosheid zonder te reageren.

Het echte voeden houdt een ruimte in voor alle gevoelens, pijn, angst, wrok, en boosheid en ook vreugde, verwondering en opwinding. Om jezelf te voeden is het nodig om al de gevoelens te omarmen die bij je opkomen en al die opkomen in je partner. De bereidheid om gewoon met elkaar te zitten en elkaar te accepteren in emotionele tijden kan diep helend zijn.

Wat zou gevoed kunnen worden nu bij jou? Op welke manier kun jij jezelf voeden? Wat voor soort voeding zou jij willen ervaren binnen je relatie?

Voeden is net als honing, die de kracht heeft om een citroen te veranderen in een dorstlessende drank. Die verandering gebeurt niet door kunstmatige zoetigheid toe te voegen. Het komt door een betrouwbare aanwezigheid en medeleven met ons eigen en elkaars diepste emotionele werkelijkheden.

©Irma / Loes Raaphorst 07/2005