Opening

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Opening betekent uit jezelf komen. De hekken van jouw grenzen openen en het “ja” ervaren voor het samen zijn met een ander persoon. Het is net als een bloem die zich opent en naar de zon reikt. Vrijer ademen en de warmte van de zon in je borst voelen. Deze warmte zal uiteindelijk naar anderen uitstralen. Door jezelf te openen word je weer beschikbaar en bereid jezelf te delen.

Openen is een keuze, Jij kunt jezelf openen, of niet, of elke stand er tussenin kiezen. Alle relaties bezitten de ritmes van het meer of minder openen. Het is normaal je af en toe terug te trekken in jezelf, om je batterijen op te laden. Je hoeft niet altijd open zijn en afsluiten is niet altijd “fout”. Vertrouwen is een natuurlijke wijsheid, net als een bloem die instinctief weet wanneer hij zich moet openen en wanneer hij zich moet sluiten. Echter wanneer jij “Ja” zegt, en je opent, heb jij ervoor gekozen om beschikbaar te zijn om je relatie te verbeteren en te voeden; om het diep in je hart te voelen. 

Openen is het slot van je hekken van zelfbescherming afhalen. Jij nodigt een ander persoon uit, door te vragen: Wie ben jij, echt? Ik wil weten, ik ben open om te weten. Het is hier dat je elkaar echt kunt ontmoeten, vrij van labels, angsten, of oordelen.

Openheid is soms moeilijk te bereiken. Door de tijden heen kunnen we bepaalde lagen van isolatiemateriaal opgebouwd hebben. Bijvoorbeeld, ben jij je ooit bewust van angst voor afwijzing geweest, en heb je die situatie dan ontweken? Ben je ooit geneigd geweest om jezelf terug te trekken omdat er bepaalde dingen waren waar je problemen mee hebt om sterk in te zijn? Verwacht jij soms gekwetst te worden en zet je daarom jezelf op wacht? Als jij uit gewoonte op wacht blijft staan, zul je het niet eens opmerken. Je zult verstijven, en openheid en vertrouwen zelfs naïef noemen. Maar openen kan je verlossing zijn en heling. Deze kaart moedigt jou aan om jezelf weer te openen, zelfs als je gekwetst bent, zelfs als het een risico lijkt. Het kan wel een risico waard zijn om te nemen. 

Openen begint met het openen van jezelf, als je geneigd bent om anderen eerst te openen, kun je eindigen met jezelf uitgeput te voelen. Maar als jij jezelf eerst opent, kun jij de ware bron van liefde en heling in jezelf vinden. Zet je hart open, en begin met het zenden van diepe helende liefde naar alle gewonde delen van jezelf. Nadat je dat hebt gedaan, kun je je weer openen voor anderen, uitreiken, en ze weer volledig in jouw leven toelaten.

Als jij de kaart Opening getrokken hebt, kan het betekenen dat jij het je kan veroorloven je meer te openen. Je kunt het je veroorloven om meer van de zoetigheid te proeven die het leven biedt. Jij kunt je veroorloven om wat gewicht of overmatige bescherming van je af te schudden en meer van de vreugde en vervulling te ontdekken die een relatie jou kan bieden. De tijd kan goed zijn om die stap te zetten. 

Open zijn is ook gevoelig en ondraaglijk eerlijk te zijn over wie jij bent, over jouw verleden, je fouten, je angsten, je pijnen, je hoop, en over je echte behoeften en wensen. Jij doet dit in de geest van accepteren wie je echt bent en wie je partner echt is. Het openen gebeurt wanneer jullie twee uitreiken naar elkaar met de bedoeling om elkaars ware zelf te omarmen. In deze omhelzing kun jij volledig helen, en je plezier vernieuwen van de vreugde van een relatie.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005