Ownership

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wat wij in het verleden ervaren hebben heeft effect op hoe we vandaag met elkaar om gaan. Emotioneel zware gebeurtenissen uit onze jeugd en vorige relaties hebben ons gevoelig gemaakt voor bepaalde dingen. Deze gevoeligheden, en de negatieve gevolgen hebben ons gevormd en worden soms onze emotionele “bagage” genoemd. 

Wij dragen veel van onze bagage onbewust. Het leidt ons om automatisch te reageren wanneer een gebeurtenis op pijnlijke of verdrietige herinneringen lijkt. Veel van onze emotionele reacties mixen verleden met het heden. Heb je ooit gedacht dat jouw partner wat erger reageerde dan dat het nodig was? 

Vaak kunnen we dit in een partner makkelijker zien dan dat we het in onszelf kunnen zien. Wij verwonderen ons waarom ze zo sterk reageren. We klagen over hoe hun bagage hen opwindt. We praten over hun gevoeligheden en hun stokpaardjes.

Echter het is interessant hoe de emotionele bagage van partners vaak goed is aangepast. Ze lijken op een persoonlijk aangepaste set van koffers. Op dezelfde manier dat de ene partner reageert zal de ander zich opwinden en visa versa. Dit kan een intens drama van actie, reactie, en tegenreactie brengen, een die geen van de partners kan weerhouden ze uit te spelen. 

De kracht die het verleden over ons heeft is sterk, zeker als we ons er niet van bewust zijn. Wij houden onze koffer stevig gesloten en willen niet kijken naar de pijnlijke oude herinneringen die we hebben. Op die manier laten we veel van onze bagage staan, we eisen ze niet op. 

Wanneer we ons opwinden over een actie van onze partner, realiseren wij ons zelden hoe onze eigen gevoeligheden ons kunnen beïnvloeden. We erkennen niet hoe ons gevoel door vroegere gebeurtenissen zijn verstoord. In plaats daarvan, nemen we aan dat onze partner de enige oorzaak is van wat we nu voelen.

De kaart Ownership nodigt jou uit om op te eisen en de wonden van je verleden die jij nog steeds draagt te helen. De eerste stap is te erkennen wat je voelt of het nu pijn, angst of boosheid is. In plaats van een partner de schuld te geven voor het zorgen dat jij je zo voelt, erken het als jouw gevoel. In plaats van tegen het te drukken, open je hart om het gevoel in zijn geheel te ervaren. Nadat jij het volledig hebt gevoeld, kun jij jezelf vragen: wat heeft dit gevoel te maken met gebeurtenissen uit mijn verleden?

De tijden waarop we van streek zijn, zijn ook de beste mogelijkheden voor genezing. Wanneer problemen opborrelen, zijn oude pijnen het dichtst aan de oppervlakte. Op deze tijden, hebben wij de grootste kans hen te zien en ze te genezen. Genezing begint wanneer wij onze bagage erkennen. Dit vraagt een bereidheid om erin te kijken en de moed het te erkennen en te ervaren wat we ook vinden.

In Ownership, open jij jouw hart voor een gedeelte van jou dat ooit gewond was. Als je de oude gebeurtenissen weer oproept om contact te maken met je gevoelens, kan emotionele energie verder groeien. Het is belangrijk om je te herinneren dat jij zelf deze gevoelens vrijgelaten hebt en dat jij je kan veroorloven hen nu te ervaren. Ga gewoon door met ademen en voel in je hart dit gedeelte van jou alsof het een klein kind is waarvan je veel houdt. Laat gewoon alle gevoelens bovenkomen en door je heen gaan, als je met hen in en uit ademt. 

Ownership geneest ons. Partners die elk met hun eigen bagage omgaan, zijn bereid te openen en hun eigen ervaring te erkennen, en een relatie te creëren waarin ze samen kunnen genezen.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005