Patience

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Groei en verandering hebben geduld nodig. Een goede tuinman weet dit. Het weer wordt gerespecteerd, de aarde is voorbereid, en de zaadjes zijn geplant en verzorgd en de oogst zal komen. Een tuinman inspecteert de tuin op iedere moment en laat de natuur zijn eigen tempo volgen. Dat is geduld.

In relaties is geduld een belangrijke gedeelte van groei en verandering. Het is de mogelijkheid tot doorzetten en beschikbaar blijven wanneer veranderingen in een relatie niet zo snel gebeuren als jij graag zou willen. Over een tijdje zal een vervullende relatie een grote oogst binnenhalen. Persoonlijke groei bloesems. Bewustzijn en zelfreflectie verdiepen. Ware behoeften en benodigdheden zijn uitgelegd en worden gewaardeerd. Vaardigheden voor een gezonde communicatie zijn ontwikkeld. Er is emotionele genezing en de realisatie van volkomenheid.

Verwachten dat alles altijd meteen zal gebeuren, op commando, is onrealistisch. In de natuur verlangt elk levend ding een periode van tijd om te bloeien, te ontwikkelen, en te rijpen. Gedurende deze tijd, is het nodig om gekoesterd te worden. De menselijke ontwikkeling is ook zo. Van de zaadjes van verandering naar de vruchten van uitdrukking. Of het nu een persoonlijke groei is, of de groei van een relatie, voortdurend geduld is een noodzaak. De tuinman blijft de tuin controleren tijdens alle soorten van weer.

Zijn er dingen die jij werkelijk zou willen veranderen in jouw relatie? Het hebben van een verlangen naar verandering is net als het hebben van zaad. Hoe jij praat over dit verlangen met een partner is de oogst voorbereiden en maakt alle verschil of het zaad zal ontkiemen. Omdat het weer erg belangrijk voor het planten is, wees je bewust van jouw timing en zaai je zaadjes zorgvuldig. Wanneer en hoe jij om een verandering vraagt, hangt er van af wat voor reactie jij zult krijgen. Verzorg de zaadjes door met respect te communiceren. Als je om iets vraagt, wees vriendelijk. Vraag alsof je nog nooit eerder gevraagd hebt, zelfs als je al vele keren gevraagd hebt! Het heeft veel repetities nodig om nieuwe manieren te leren. Zaadjes worden niet gevoed door spoed of schuld. Maar ze plukken nadat ze geplant zijn, om te kijken of ze al wortel geschoten hebben, zal hun groei beschadigen!

Geef het proces van groei alle tijd die het nodig heeft. Groei verlangt geduld. Geduld is blijvend standvastig, aanwezig en beschikbaar, door dingen te accepteren zoals ze nu zijn, in plaats van erop staan dat ze meteen veranderen. Geduld is de knop laten bloeien op zijn eigen tijd. Geforceerde verandering zal niet werken. Het is het plukken van een knop om het afzonderlijk in haast te laten bloeien. 

Geduld is niet hetzelfde als erover rollen, teveel compromissen sluiten, opgeven, of alleen maar wachten. Geduldig te zijn betekent niet een partner laten reageren op onrespectvolle manieren, of in een misbruikende of een tegenstrijdige relatie blijven. Jij eert je diepste verlangens naar verandering, maar je gebruikt ze niet als excuses om het huidige moment af te keuren of je partner “fout” maken.

De kaart Patience vraagt jou om jezelf en je partner alle tijd toe te staan die je nodig hebt om te leren en alle nieuwe manieren van zijn te integreren. Realiseer je dat er tijden van verwarring kunnen zijn, en jullie terug kunnen vallen in oude manieren, maar zulke dingen zijn als het voorbijgaande weer. Ze betekenen niet dat er iets mis is. Regen betekent niet dat het tijd is om je planten uit te spitten en ze eruit gooien. Onthoud, regen voedt de groei! Met geduld, zul je makkelijker iedere storm doorstaan.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005