Patterns

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Ieder van ons heeft emotionele neigingen die in onze relaties naar voren komen. We zijn gevoelig voor bepaalde dingen en we reageren op bepaalde manieren. We hebben deze neigingen geleerd lang geleden in onze jeugd. We handelen zo steeds maar weer, door de jaren heen, automatisch. Het zijn gebruikelijke patronen, en ze beperken ons hevig.

Als partners, brengen we onze patronen samen, en ze vormen een soort dans. Op anderen kan onze dans goed geoefend overkomen, een choreografie van actie en reactie. Soms, in plaats van samen met gratie en in balans te bewegen, overdrijven we onze verschillen en dansen in stappen van tegenovergesteldheid. Patronen komen op doordat we elkaar veroordelen of omdat we emotioneel reageren, en we eindigen met praten door op elkaars voet te trappen. 

Bijvoorbeeld, een van de klassieke dansen in alle relaties is de dans van nabijheid en afstand. Hoewel het een normaal gedeelte van het dagelijks leven is, kan deze dans moeilijk zijn. Het vergroten van afstand kan een partners patroon van zich onzeker voelen aanraken. Het uitbreiden van nabijheid kan de andere partners patroon van zich gevangen voelen raken. Zulke patronen hebben hun oorsprong in de jeugd en ze maken de overgang tussen nabijheid en afstand moeilijk voor ons vandaag.

In een lastige dans van nabijheid en afstand, kan een partners patroon de andere in werking zetten. De ene kan zich onzeker voelen en om nabijheid vragen op een manier dat de ander zich gevangen voelt. Of de ene kan zich overspoelt voelen en om ruimte vragen op een manier dat de ander zich onzeker zal laten voelen. Gauw zullen zij zich heen en weer in uitersten reageren en dansen met alle gratie van partners die op een been huppen. In deze zaak staat het ene been voor “nabijheid” en het andere voor “afstand”. Het hangt er van af, welk been een partner naar beneden doet, de ander zal op hun tegenovergestelde been huppen.

De kaart Patterns vraagt jou alert te zijn op de patronen die jij danst. Wat zijn jouw patronen van het uiten van gevoelens, behoeften of benodigdheden? Trek jij terug of dramatiseer jij? Wat zijn jouw reacties wanneer anderen hun gevoelens uiten? Probeer jij bepaalde gevoelens te vermijden? Probeer jij gevoelens van  andere mensen in orde te maken als ze van streek zijn? Wat maakt jou van streek? Waar ben jij gevoelig voor? Hoe reageer jij?

Wanneer jij merkt dat je in een patroon vastzit, is het tijd om te stoppen en adem te halen. Overweeg of je echt uit je hele patroon wilt dansen. Weet jij niet al waar het zal eindigen? Zou je niet liever een nieuwe mogelijkheid onderzoeken? Als dat zo is, volg dan niet je normale stappen. Misschien moet je zelfs het  tegenovergestelde doen van wat je gewoonlijk doet. 

Bijvoorbeeld, overweeg de dans van nabijheid en afstand. Als het jouw patroon is om een gevoel van onzekerheid te uiten door je vast te klampen en nabijheid te eisen, experimenteer dan door je partner de ruimte te geven die ze willen! Als jij je gewoonlijk gevangen voelt en weg danst, blijf deze keer aanwezig en beschikbaar! In de een of andere zaak, zul je kiezen om de gevoelens onder ogen te zien die op typische wijze je patronen aandrijft. Het heeft moed nodig om deze gevoelens te ervaren zonder te reageren. Maar als je het zo doet, zul je beginnen jezelf te bevrijden van oude patronen die je jaren hebben beheerst.

Door opzettelijk je gebruikelijke patronen te doorbreken, kun je je bewegen over de grenzen van automatisch gedrag. Jij en je partner kunnen nieuwe manieren ontwikkelen voor vreugde en vervulling in jullie relatie, en samen dansen als echte artiesten.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005