Perspective

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Perspectief krijgen in een moeilijke situatie, kan de eerste stap zijn om het op te lossen. Heb je gemerkt hoe en wanneer jij met emotie geladen bent in een situatie, en hoe dingen vervormt kunnen worden? Gevangen door gevoelens, voel je dan ook hoe je capaciteit om opbouwend te zijn wegglipt? 

Het is belangrijk je emoties te voelen en ze te uiten. Toch herinnert de kaart Perspective jou eraan, dat het ook belangrijk is de verwarrende effecten van pijnlijke gevoelens te reduceren en destructieve communicatie te voorkomen die kan resulteren in verwarring. Een stap om dit te doen is overzicht te verkrijgen. 

Er zijn vele manieren om perspectief te krijgen. Een is zo simpel en word genoemd “time out” en laat de probleem situatie even los, om wat emotionele afstand te krijgen. Het kan helpen een paar keer flink adem te halen. In het bijzonders als je door gaat met ademen. Beweeg je lichaam een beetje, wandel zelfs een paar keer heen en weer door de kamer, als je dat kan doen. Als je vastzit in sterke gevoelens, kom uit je stoel en loop wat rond tot je vrij kunt ademen. 

Veel uitdrukkingen in alledaags gepraat gaan over perspectief, zoals “een stapje terug doen”, en “bekijk het grotere plaatje”. Elke suggestie geeft afstand om in een moeilijke situatie het vanuit een bredere invalshoek te bekijken. 

Een manier om perspectief te oefenen is je voor te stellen dat je een adelaar bent die hoog boven de grond vliegt. Voel de wind door je vleugels gaan. Voel de frisheid van de lucht als je diep adem haalt. Kijk naar beneden naar de grond en stel je voor dat je de situatie 
ziet die je problematisch vond. 

Bekijk alle deelnemers, inclusief jezelf. Doorgaan met ademen. Je kunt hoger vliegen en naar beneden kijken naar dat afstand scène op een meer objectieve en ontspannen manier. Misschien zelfs met iets medeleven.

Zoals een adelaar, kun je speciale krachten hebben. Je kunt vliegen, hoog en machtig, met absolute vertrouwen en comfort. Je adelaarsoog kan alle dingen veel duidelijker zien dan het menselijk oog. Met dat adelaarsoog, kijk je naar beneden en bekijk de persoon in de scène van een afstand die op je partner lijkt. Bekijk in detail al hun gebaren, woorden, en de tonen van hun stem. Bemerk rustig hoe de persoon die op jou lijkt op deze dingen reageert. 

Richt nu je adelaars blik op de persoon die op jou lijkt. Observeer zorgvuldig alle gebaren van die persoon, de woorden en de stem. Bekijk hoe deze effect hebben op de persoon die op je partner lijkt. Bekijk hoe iedere persoon`s gevoeligheden omhoog komen. Zie dat ieder in een arme communicatie valt, de ander onderbreekt, en faalt elkaar te begrijpen. Begin te herkennen hoe ieder van hen probeert een diepere positieve bedoeling in die scène uit te drukken, maar faalt bij het uitspreken. 

Je adelaars oog heeft ook de kracht om gezondere manieren te ontdekken om daar beneden te reageren. Je kunt betere keuzes zien voor de persoon die op jou lijkt. Stel je die persoon voor dat hij meer vertrouwen en een krachtvolle houding heeft. Zie hem of haar praten op een gezonde, opbouwende manier. Dan, voor een moment, glijd naar beneden in die scène en voel hoe het is om die persoon te zijn, hoe het is om zo goed te communiceren! 

Perspectief is een hogere plaats in jou,.Bereik het door het los te laten voor een moment, en beweeg naar acceptatie, begrip en medeleven. Dan ga verder met een duidelijke visie van hoe je werkelijk je zaken met je partner kunt oplossen, samen.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005