Polarities

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Het is opmerkelijk hoe vaak partners op elkaar reageren in tegenovergestelde extremen; net als kinderen op een wip. Als de ene naar boven gaat, gaat de andere naar boven. Als de ene verlangt om gevoelens te delen, wil de ander rationeel zijn. De een wil nabijheid, en de andere heeft ruimte nodig. De een eist verplichting, en de ander verlangt naar vrijheid. Paartjes kunnen elkaar op zo veel manieren van elkaar verschillen – optimist versus pessimist, introvert/extrovert, serieus/gek doen, dromer/realist, energiek/rustig. 

In het begin kunnen partners aangetrokken worden door hun verschillen. Maar vaak, na een tijdje, kunnen ze beginnen te reageren op elkaar als er iets “fout” is in hoe ze verschillend zijn. Verschillen worden dan bekeken als karakterfouten en worden een bron van problemen en conflicten.

Bekijk de stereotype strijd van de seksen. Elk geslacht is opgevoed om streng te volgen, tegenovergestelde rollen. Een man zou sterk en stil moeten zijn, en boven zijn gevoelens staan; logische ingrediënten voor wereldse succes. Een vrouw zou zacht moeten zijn, goed kunnen praten, en erg gevoelig moeten zijn, emotionele ingrediënten voor het verzorgen van de familie. Elke partner speelt een speciale rol in de relatie, gebaseerd op deze culturele voorgeschreven verschillen. 

Maar in plaats van dat we elkaars aanvullende talenten waarderen, eindigen partners soms in het naar beneden halen van elkaars stijl. Als zij hun eigen rolmodel op elkaar projecteren, dan polariseren ze hoe emoties behandeld zou moeten worden. De vrouw wil gevoelens delen, terwijl de man erboven wil staan. Ieder duwt de ander om op een tegenovergestelde manier te reageren. Als hun conflict over emotionele stijl zich ontwikkelt, kunnen ze beginnen te klagen dat “vrouwen niet rationeel zijn” of “mannen zijn koud”. 

Het is interessant dat zulke partners soms kunnen zeggen dat een relatie een kwestie van 50-50 is. Ieder kan naar hun partner verwijzen als “mijn betere helft” Dit kan betekenen dat ieder persoon maar voor de helft aanwezig is. Bijvoorbeeld, de man is daar rationeel, en de vrouw emotioneel. Misschien heeft ieder de andere helft in hun partner gevonden. 

In contrast van dit 50-50 zicht, vraagt de kaart Polaraties om relaties hebben te zien als een 100-100 kwestie. Wees 100% van wie je werkelijk bent. Het volledige menselijke potentiaal, houdt beide in, emoties en logica, serieus en luchtigheid, dromen en nuttigheid, verlangens naar nabijheid en voor ruimte, uitgaan en berustend zijn, momenten van optimisme en pessimisme, we kunnen ieder alles van dit en meer ervaren.

Welke verschillen in stijlen, karaktertrekken, of benodigdheden veroorzaken onenigheid in jouw relatie? Waar ben jij geneigd om te reageren door het oneens te zijn met je partner? Deze kaart nodigt je uit om te beginnen te herkennen dat verschillen met een partner, frustrerend of ongemakkelijk zoals ze kunnen zijn, alleen maar deuropeningen zijn, deuropeningen naar verloren gedeeltes van jezelf, deuropeningen naar volledigheid. 

Iedere strijd die je met een partner over verschillen hebt, is een strijd binnen jezelf, tussen een kant van jou waar jij je mee kunt identificeren en een kant die onderdrukt is. Als je echt vrij van deze interne strijd wilt zijn, accepteer jezelf dan gewoon en eindelijk je verschillen! Dit kan veel moed kosten, maar het kan een grote stap zijn om vitale gedeelten van jezelf terug te winnen. Als laatste, het zal een stap naar het einde van den bron van onnodige strijd binnen je relatie zijn.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005