Presence

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

De mate waarin we aanwezig zijn in een relatie kan variëren. Je bent technisch gezien “daar” telkens wanneer je in dezelfde kamer met je partner bent. Maar, soms ben je “meer daar” dan op andere tijden. De kaart Presence moedigt jou uit om na te denken over dit gevoelige maar toch vitale deel van een relatie hebben.

Wanneer was het de laatste keer dat je in een situatie was waar jij je minder dan volledig aanwezig voelde? Verschillende dingen kunnen een behoefte veroorzaken om je terug te trekken. Probeer jij het te vermijden om van streek te raken? Vind jij het moeilijk om bepaalde gevoelens te uiten aan anderen: pijn, boosheid, angst, verdriet, of belediging? Word je minder aanwezig als je iets achter houdt voor je partner?

Deze vragen wijzen op een paar situaties waar we minder beschikbaar worden voor onze partner. We trekken ons terug, zowel emotioneel als lichamelijk. We kunnen wachten op de juiste tijd om te praten, die nooit komt. In werkelijkheid wachten we erop dat het probleem vanzelf verdwijnt. 

Deze kaart suggereert dat als jij je aanwezigheid reduceert in zulke situaties, je het probleem juist kan vergroten. Wanneer je minder aanwezig bent, ben jij ook minder in staat met een situatie om te gaan. Als je iets probeert te vermijden, heeft het macht over jou. Alleen wanneer jij bereid bent om op te duiken en volledig aanwezig te zijn, kun je beginnen om echt om te gaan met wat er aan de hand is.

Dit betekent niet dat je altijd aanwezig moet zijn. Het is OK om een situatie te verlaten om meer overzicht te verkrijgen of om beter met je eigen gevoelens om te gaan. Maar op een bepaald punt, als je constructief dingen wilt oplossen, zul je terug moeten gaan en 
aanwezig zijn. 

De eerste stap in het aanwezig zijn is gewoon accepteren dat een gegeven situatie bestaat, wat het ook is. Het accepteren betekent niet dat jij het leuk moet vinden of je er goed over voelt. Accepteer gewoon het feit dat het gebeurt. En dat schuld, kritiek, veroordeling, of het uitzoeken dit feit zal veranderen. Begin alleen waar de dingen gewoon zijn, in het hier en nu.

Als volgende, vraag jezelf, wil ik mij werkelijk terugtrekken uit deze situatie? Wij proberen vaak dingen te vermijden wat we geleerd hebben te vermijden in onze jeugd. We doen dit uit gewoonte. Maar het hoeft niet nodig te zijn om zo op dezelfde manier te reageren, nu als volwassene. We hebben nu veel meer bronnen dan we in onze jeugd hadden. Als we willen, kunnen we leren verder te groeien dan onze onmiddellijke reacties en nieuwe manieren vinden om te reageren. 

De kaart Presence vraagt of jij je werkelijk moet terugtrekken vandaag. Gewoonlijk heeft het moed nodig om aanwezig te blijven rond gevoelens die we geneigd zijn te vermijden in anderen. Het kan moed kosten om bepaalde gevoelens in onszelf te voelen. Door erover te praten met een partner wat werkelijk waar is voor ons kan buitengewoon moeilijk zijn. Ze te horen en iets te delen kan net zo moeilijk zijn. Respecteer de moed die het kost om door die lange gewoonte van terugtrekken heen te breken.

Leren om meer aanwezig te zijn is net als een geboorte: nooit een makkelijk iets om te doen! Maar door te leren meer beschikbaar te zijn wanneer jij je normaal zou terugtrekken, laat je iets geboren worden. Je geeft geboorte aan nieuwe en daarvoor nog niet geziene mogelijkheden. Je geeft geboorte aan een grotere vindingrijkheid en een rijkere levensgeest. Jij geeft geboorte aan dieper vertrouwen, vervulling en vreugde in al jouw relaties.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005