Projection

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wanneer een film projector licht door een film laat gaan, neemt het licht de vormen en kleuren aan van de tekens afgebeeld op die film. De film die van daaruit geprojecteerd wordt op het scherm kan zo realistisch lijken dat we helemaal gevangen raken in zijn drama en vergeten dat we in een theater zijn. Maar we hoeven niet naar de bioscoop te gaan om deze effect te ervaren!

Veel van het dagelijks leven is gebaseerd op een soortgelijk proces. We reageren als een projector, vormen, veranderen, en kleuren wat we denken te zien in anderen. Onze geest is net een film, waar vele tekens, dialogen, gebeurtenissen en drama´s van ons verleden zijn opgeslagen. Deze plaatjes zijn onze “innerlijke filmpjes” geworden. 

We zien vaak onze innerlijke film in plaats van wat er echt gebeurt in de buitenwereld. Deze filmpjes kleuren hoe we een partner zien en ze vormen onze emotionele reacties. Onze filmpjes lijken zo echt dat we door hen worden gevangen en vergeten elke positieve mogelijkheid die we hebben.

De kaart Projection herinnert ons eraan dat we geneigd zijn om oude filmbeelden op onze relaties te projecteren. In het bijzonder strijd, bedrog, in de steek laten, angst, schaamte, onwaardig, valstrik, en vlucht. Deze kaart stimuleert om op te letten en alert te zijn wanneer jij zulke emotionele thema´s in je op voelt komen. Het is mogelijk dat je een oude droom herleeft en je aanwezige mogelijkheden beperkt.

Onthoud dat in het projecteren, je alleen maar je “je spoel spint”. Je verwart een innerlijke film met de realiteit door te geloven dat het echt is. Jij ziet niet dat het een overblijfsel uit je verleden is wat jou bezighoudt. Jij begint te reageren op je innerlijke film in plaats van op wat er werkelijk gebeurt. Als reactie gaat de wereld steeds meer op jouw film lijken en verlies jij de toegang tot veel bronnen van vervulling.

Wanneer jij zelfs maar vermoedt dat jij een film projecteert op je relatie, kan deze kaart je aanraden op de “pauze knop” te drukken. Vraag jezelf, hoe ben ik betrokken in het creëren van mijn ervaringen van deze situatie? Wat uit mijn verleden lijkt op deze situatie? Hoe is mijn verleden betrokken in hoe ik denk of voel of in wat ik verwacht dat er zal gebeuren?

Deze kaart vraagt jou de verschillen te leren tussen wat er nu gebeurt en wat je projecteert vanuit je verleden. Door een onderscheid te maken tussen het verleden en het heden, blijf je open voor positieve mogelijkheden. Wanneer jij erkent dat een oude film jou beïnvloed, weersta je de neiging om het tot het eind te bekijken: jij weet al lang hoe het afloopt. Geef toe dat jij je hebt vergist in hoe jij de dingen om je heen ziet. Ontdek dan al de positieve keuzes die je kunt hebben. Zelfs de actie om oude films op te noemen met een partner kan jullie twee helpen om elkaar beter te begrijpen en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen. 

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005