Revealing

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Onze nieuwsgierigheid en openheid naar anderen is vaak op zijn hoogtepunt wanneer we ze net leren kennen. We willen alles over ze te weten komen en over ons zelf vertellen. We delen verhalen, ontdekken overeenkomsten en verschillen en behandelen elke nieuwe ontdekking als een kostbare parel! 

Als de tijd verstrijkt beginnen we vaak met ons af te sluiten. We beginnen dingen achter te houden over onszelf en stoppen met onze partner uit te nodigen om aspecten van henzelf te delen. Het is alsof de schelp weer sluit en de parel verdwijnt.

Is in jouw relatie nieuwsgierigheid en openheid ook met de tijd afgenomen? Ben je geneigd meer gesloten te zijn? Zijn er dingen die je geneigd bent achter te houden voor je partner in dit stadium van de relatie? 

De neiging om dingen achter te houden komt vaak voort uit de beste bedoelingen. We willen onze partner niet van streek maken, ruzie maken, of negatieve zaken bovenbrengen. We willen liever volhouden dat alles in orde is in plaats van dingen naar boven te brengen die ons kunnen storen. 

Dus, beginnen we bepaalde gevoelens achter te houden. Misschien vragen we niet om wat we echt willen of nodig hebben, of we houden informatie achter. Op deze manier beginnen we ons voor elkaar af te sluiten. We bouwen een beschermende schelp om ons heen. En alles wat mogelijk verwarring of “negatieve” dingen kunnen veroorzaken proberen we buiten te sluiten.

Maar door de negatieve gedeeltes van onszelf te vermijden, zijn we geneigd ook de toegang naar de positieve gedeeltes te verliezen. Het terugtrekken van alles lijkt automatisch te leiden naar alle vormen terughoudendheid. Als energie tegen gehouden wordt, zal onze spontaniteit en levendigheid in de relatie verminderen. We vinden onszelf en de ander dan saai en als we niet zien dat wij daar zelf aan meewerken, zullen we zonder opzet onze partner de schuld geven.

De kaart Revealing nodigt jou uit om alle blokkades op te ruimen die je ervan weerhouden om volledig beschikbaar in je relatie te zijn. Om dit te doen, zul je de eerdere berichten vanuit je jeugd moeten overwinnen; net als “Maak je ouders niet van streek” of “Niemand kan het echt schelen wat jij wilt” of “jij zou je niet zo moeten voelen”. 

Onthoud dat het blootleggen van je innerlijke zelf aan je partner een vitale gedeelte is van het geloofwaardig met elkaar omgaan. Jullie zullen een tijdje nodig hebben om de dingen samen uit te zoeken, speciaal als er gewoonte in het spel was. Als je begint, zul je eerst richtlijnen willen hebben over het discussiëren en over het delen van gevoelens, behoeften en verlangens of andere dingen van informatie. Hoe kan je dit doen op manieren die opbouwend zijn en veilig voelen? Praat over hoe je respectvol tegen elkaar kunt zijn en vermijd dingen te dumpen naar elkaar in de naam van eerlijkheid.

Als jullie dat bepaalt hebben kun je kiezen om eerst de minst belangrijke dingen te vertellen. Kom in contact met je relatie en verklaar je positieve bedoelingen voor de relatie, als onderdeel van het alles vertellen. Wees aardig voor je partner en jezelf. Als het mogelijk is, verklaar de dingen in het positieve.

Door het blootleggen van dat wat je in het donker houdt, kunnen jij en je partner de parels vinden die daar echt zijn. Herontdek je mogelijkheid om open en zwak te zijn, je innerlijke schoonheid en levendigheid zullen weer door elkaar schijnen.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005