Safety

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Veiligheid is de vruchtbare aarde waarin een relatie groeit en gedijt, het is wat partners toestaat zich te ontwikkelen en diepe vreugde en vervulling te delen met elkaar. In veiligheid, voelt ieder persoon zich volledig geaccepteerd zoals ze nu zijn. 

Een teken van veiligheid in een relatie is dat beide partners hun ware gevoelens kunnen uiten, wat ze werkelijk willen en nodig hebben. Ze kunnen hun angsten, pijnen en donkere geheimen delen en vertrouwen dat ze ondersteuning zullen ontvangen van elkaar. Ze kunnen al hun hoop, verlangens en wildste dromen vrij naar buiten laten komen, wetende dat ze gehoord en gerespecteerd zullen worden. 

Voor velen kan zulke veiligheid als een droom klinken. Hoe komt het dat het zo lijkt? De meeste van ons leerden als kinderen dat we niet vrij zijn in het uiten van gevoelens, behoeften, verlangens en hoop. We kunnen geleerd hebben dat we ze moeten onderdrukken. Sommigen van ons hebben geleerd om open en direct te zijn, te delen wat we echt denken en voelen, zonder angst of veroordeling. 

Het is belangrijk voor ons om een gevoel van veiligheid te creëren met elkaar in een relatie van vandaag. Door veiligheid te creëren, kunnen we eindelijk de deuren van ons hart openen, onszelf openen naar gezonde, levendige, en liefdevolle gesprekken. In veiligheid, kunnen we werkelijk aanwezig en beschikbaar zijn voor elkaar. We kunnen eindelijk er toe komen onze ware liefdevolle natuur te realiseren.

Het creëren van veiligheid is niet zo eenvoudig of gemakkelijk. Het vergt moed om oude verboden te bekijken en oude angsten onder ogen te zien, te kijken naar de “draak” in de oog en omgaan met dingen die we gewoonlijk onderdrukken of afkeuren. Het vraagt moed om risico´s te nemen en te delen met een partner wat je werkelijk wilt, nodig hebt, of voelt en te luisteren met een open hart naar wat je partner in ruil deelt. Veiligheid verlangt twee partners, die ieder willen doen wat het nodig is om hun leven samen te creëren. Het vraagt partners die moedig alle uitdagingen tegemoet treden. 

De sleutel naar veiligheid is acceptatie. Acceptatie geeft ruimte voor alle dingen om precies te zijn zoals je nu bent. Eens zul je dingen accepteren zoals ze nu zijn in plaats van te wensen dat ze anders waren, je kunt vooruit gaan. 

Wat heb je nodig om je veilig in je relatie te voelen? De kaart Safety nodigt je uit om met je partner te discussiëren over wat je nodig hebt om je veilig te voelen. Hier zijn mogelijke overeenkomsten die je kunt bereiken: dat gedeelde zaken geheim blijven; dat jullie zulke zaken niet tegen elkaar zult gebruiken; dat je leert om alleen getuige van elkaar bent en veroordelingen vermijdt; en dat je van plan bent om al die dingen te accepteren en te helen, zelfs als je nog niet weet hoe. Het discussiëren over hoe alle gevoelens kunnen worden gevoeld, alle verhalen kunnen worden gehoord en alle behoeftes kunnen worden gezegd. 

Spreek af om hiermee te starten waar je nu ook bent. Veiligheid vraagt een stap naar de andere. Deel alleen wat je veilig vindt om te delen, kom manieren overeen om te dingen te behandelen waar je nog niet gereed voor bent om mee om te gaan. Wees aardig, wees geduldig. Weet dat het tijd nodig heeft om volledig te ontwikkelen en vertrouw de veiligheid. De tijd is goed besteed, want het zal uiteindelijk leiden naar ware vreugde.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005