Scoring Points

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Alle relaties zijn gebaseerd op geven en nemen. Wanneer dingen goed gaan, willen de partners natuurlijk alles aan elkaar geven zonder voorwaardes, maar als we geven en zien dat we in ruil daarvoor niet genoeg krijgen, kunnen we een plek bereiken waar we ons realiseren dat we alleen nog maar scoren. 

In zakelijke en oppervlakkige relaties, is de behoefte om gelijk te scoren duidelijk. Maar in een hechtere relatie kunnen we voelen dat het blijven scoren niet passend is. Als we erover nadenken, kan het blijven scoren kleingeestig en egoïstisch lijken. De realiteit is dat mensen blijven scoren zelfs in intieme relaties, maar vaak doen ze het onbewust. Deze kaart nodigt je uit om meer bewust te worden van hoe het scoren van punten werkt en hoe je het kunt gebruiken om meer vervulling en vreugde in je relaties te brengen. 

In gezonde relaties, moet het geven en nemen in balans zijn, anders worden we na een tijdje boos. Dit betekent niet dat we moeten kibbelen over van alles, maar bovenal, zou er een gevoel van balans moeten zijn. Als je altijd meer geeft dan dat je ontvangt, zul jij je onherroepelijk beledigd gaan voelen. Als je altijd meer ontvangt dan dat je geeft, zul je voelen dat je niet genoeg geeft en dit zal uiteindelijk tot problemen leiden! 

Het is de taak van elke partner om zeker te zijn dat de balans tussen geven en nemen gelijk is. Als een partner klaagt of beledigt schijnt te zijn, omdat ze voelen dat ze meer geven, is de oplossing dingen te doen om hen te laten weten dat je om hen geeft. Op zulke tijden wegen acties zwaarder dan woorden! Boosheid is een teken dat de ene partner te weinig punten scoorde in verhouding tot de ander. De manier om boosheid te helen is niet proberen het meteen weg te beredeneren. In plaats daarvan, doe gewoon iets concreets, iets opbouwends, en ondersteunends voor je partner. Een partner’s boosheid betekent dat het tijd voor jou is om iets meer punten te scoren! 

Als je weet hoe je moet scoren zal het makkelijker worden alles in balans te houden. In het scoren van punten, zijn er grote dingen en kleine dingen. Een partner denkt vaak dat ze iets groots doen. Het zou veel punten waard moeten zijn. Maar het werkt niet altijd op die manier. Een kleine daad scoort normaal een punt. Heel verrassend, kan een grote daad ook maar 1 punt scoren”. Je kunt denken dat je heel wat gedaan hebt, maar dat je in je partners ogen niet zoveel punten gescoord hebt. Een voorbeeld hiervan is kun je vinden in een huwelijk waar de ene partner al zijn energie in het werk en het verzorgen van het gezin stopt, gelovend dat zij dikke punten scoren. Maar de ander partner kan zich tekort gedaan voelen om dat voor hen al deze activiteiten maar een punt scoort! 

Onthoud het gezegde,” Het zijn de kleine dingen die het doen”. Kleine dingen, zoals knuffels, het delen van dagelijkse klusjes, waardering laten zien, samen dingen doen, complimenten geven, met respect communiceren, of kleine cadeautjes geven, zijn net zo belangrijk als de grote dingen! Soms gewoon iets vergeven of een partner uit een nare toestand redden bij het maken van een fout kan een heleboel punten scoren. Kleine dingen doen kunnen heel gemakkelijk tien keer meer scoren dan het doen van grote dingen. 

De kaart Scoring Points zegt jou om op te letten op de vele manieren waarop je punten kunt scoren bij je een partner. Start door je partner te vragen wat punten zal scoren in hun ogen! Wanneer beide partners alert blijven over het punten scoren bij elkaar, dan creëren ze een relatie die rijk en de moeite waard is.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005