Sensitivities

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

We hebben allemaal gevoeligheden die boven komen in een relatie. Verschillende mensen zijn gevoelig over verschillende dingen. Sommigen worden nerveus bij teveel nabijheid, terwijl anderen van streek raken van teveel afstand. Sommigen trekken zich terug als het gaat over het tonen van emoties, terwijl anderen er op staan om meer gevoelens te delen. 

Partners hebben vaak aanvullende gevoeligheden. Terwijl de een angst voor afstand heeft, kan de ander nerveus worden van nabijheid. Als de een zich terugtrekt voor emotionaliteit, is de ander gevoelig voor gevoelens die niet worden getoond. Op die manier kunnen partners op elkaar reageren als vuur en water. Ieder ziet de ander zijn gevoeligheden als een “zwakte” of een ” karakter afwijking”. Ieder kan reageren op de ander, overtuigt dat hun eigen manier de juiste is. Ieder kan proberen de ander “fout” te laten zijn, door hun te vertellen ” Het is helemaal jouw probleem”. 

Het is verleidelijk om gevoeligheden als problemen te zien die werden ontwikkeld in onze jeugd. Maar als je daar stopt, zul je iets van waarde missen. Wat voor verschillende gevoeligheden hebben jij en je partner? Kies een bijzonder paar van gevoeligheden die voor conflicten zorgen in jullie relatie. Bijvoorbeeld, nerveusheid over nabijheid versus het ongemakkelijk voelen met afstand.

Door het trekken van de kaart Sensitivities, word je uitgenodigd om de positieve waarde te zien van ieder van je partners gevoeligheden. Er is kans dat je een relatie met iemand hebt die een gevoeligheid heeft die je eigen gevoeligheid aanvult. Stel je voor dat je jullie gevoeligheden tegenover elkaar stelt en ze op twee kanten van de scala zet. Bekijk, samen, hoe jullie twee gevoeligheden een balans creëren. Samen, een volkomenheid zijn, die jullie apart niet kunnen laten zien. 

Ieder van jullie gevoeligheden laat een belangrijk aspect in de relatie zien. Een gezonde relatie houdt zowel nabijheid en afstand in, samensmelten en individualiteit, gevoelens en beredenering, “vuur” en “water”. Jouw gevoeligheden kunnen een balans creëren tussen jullie en op een grotere schaal, een volkomenheid binnen een relatie dat geen van jullie individueel laat zien. Er is een stem voor vuur en een stem voor water. Dit is hoe de balans zorgt voor een relatie als partners niet in balans met zichzelf zijn. Natuurlijk, hoeven jullie het niet altijd eens te zijn. Jullie kunnen zelfs allergisch lijken voor elkaars gevoeligheden. Maar er is waarde en waarheid in wat ieder van jullie uitspreken, Beide kanten van de scala zijn belangrijk. Accepteer dat.

De kaart Sensitivities vraagt jou om de positieve waarde van je partner´s gevoeligheden te herkennen en zijn waarheid te horen. Wanneer jij ziet hoe ze jou zelfs in balans brengen, kun je je partner zelfs bedanken. Open je hart en bedank hen voor hun kant van het scala en voor het laten zien van wat jij, bedekt door je eigen gevoeligheden, geneigd bent te negeren. Open je hart verder, dan kun je zelfs van hen leren. Je partner kan jou veel leren over de dingen die je over het hoofd ziet 
binnen jezelf. 

We hebben allemaal vuur en water nodig om volledig te zijn. Ze hoeven niet te botsen als twee uiteinden! Jij kunt beide kanten van het scala binnen in je vinden en ze beiden laten zien op je eigen manier. Eer elke gevoeligheid van je partner en vindt de waarheid in iedere gevoeligheid binnen in jezelf. Op die manier, zul je balans en volkomenheid in je relatie en in jezelf bereiken.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005