Shared Vision

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

We zijn vaak gefocust op de kleine dingen in relaties. Onze gesprekken met een partner neigen vaak alleen te gaan over praktische zaken, onze aandacht verschuift van de ene activiteit of taak naar de andere, als een oneindige lijst van dingen die schreeuwen om gedaan te worden.

Deze dagelijkse focus vraagt van ons de meeste tijd. Maar we hebben ook grotere prioriteiten in het leven. Als onze aandacht uit gewoonte opgezogen wordt met kleine, dagelijkse activiteiten, kunnen we onze grotere prioriteiten vergeten en weigeren erop te reageren, wat kan leiden tot woede en ontevredenheid.

We hebben een lange gewoonte van het kijken naar de kleine dingen dat we niet altijd het grotere plaatje zien. Door het doorgaan met het vermaken van oppervlakkige zaken, herkennen we niet wat er echt gebeurt. In plaats van, dat we kunnen klagen over dit of dat kleine ding, kan onze boosheid zich uiten door conflicten over wie wat zei, wie wat gedaan kan hebben, of hoe het niet goed gedaan is en dan bereiken we nooit echt belangrijke dingen.

De kaart Shared Vision waarschuwt jou om het zicht op het grotere plaatje niet te verliezen! Het is te gemakkelijk om bezig te zijn met kleine dingen en jouw grotere prioriteiten te negeren, wanneer jij boosheid, irritatie, of ontevredenheid in een relatie voelt. Deze kaart zegt je om verder te kijken dan je neus lang is en uit te zoeken wat belangrijker is en gehoord moet worden. 

Je grote prioriteiten houden in wat je werkelijk waardeert in het leven, dingen zoals het hebben van kinderen of niet, je ideale leefomgeving, je levenswerk, je ware enthousiasme, en alles wat je inspireert of wat je diepe tevredenheid geeft. Het kan persoonlijke groei zijn, een verschil maken in deze wereld, of tijd doorbrengen in de natuur. Het kan spirituele bezigheden inhouden of het uiten van je creativiteit. Dit zijn de belangrijkste dingen die je leven waardevol maken om te leven.

Laat je verbeelding ontdekken wat voor een groot verschil dit in je leven kan maken. Naast de dagelijkse dingen, wat is het wat jouw ziel werkelijk voedt? De kaart Shared Vision nodigt jou uit om te kijken naar hoe jouw relatie past in de grotere prioriteiten van het leven. Het is goed dit te onderzoeken, zelfs als je geen problemen hebt met je partner. Hoe past jou relatie in wat werkelijk belangrijk is voor jou? Hoe ondersteunt het jouw grote prioriteiten? Delen jij en je partner bepaalde prioriteiten? Is er meer wat je eigenlijk zou kunnen delen? Heb jij prioriteiten die je relatie niet lijkt te ondersteunen, ze onderdrukt, of ermee botst?

Deze kaart moedigt jou aan om je antwoorden te bespreken met je partner op een respectvolle en opbouwende manier. Als er gebieden of conflicten tussen je ware prioriteiten lijken te zijn en wat er in je relatie gebeurt, bespreek dan wat er aan de wortel staat,voor ieder van jullie. Zoek uit of je enkele positieve mogelijkheden over het hoofd hebt gezien die dit conflict kunnen oplossen en jullie relatie en prioriteiten terug in lijn kunnen brengen. 

Bespreek vervolgens de manieren die je relatie kunnen ondersteunen en of  het in harmonie is met je grote prioriteiten. Ontdek je gedeelde visie, de belangrijkste dingen die gemeenschappelijk hebt. Laat jezelf de positieve energie van deze gemeenschappelijke visie zien. Weet dat dit een bron van inspiratie is, je gedeelde visie, het kan jullie helpen, als partners, om samen verder te gaan door zelfs de meest uitdagingen heen.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005