Support

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Iedereen heeft ondersteuning nodig. We hebben het allemaal nodig ons verhaal te vertellen en gehoord te worden, en onze gevoelens te delen. Ondersteuning is iets wat we allemaal leuk vinden, toch weten we niet altijd de beste manier om erom te vragen, het te geven, of zelfs te ontvangen. 

Hoe proberen we een partner te ondersteunen? Probeer jij hen zich beter te laten voelen? Probeer jij met hen mee te denken, herstel jij iets voor hen, of los je hun probleem op? Heb je ooit gezegd dat ze zich niet zo moeten voelen als ze op dat moment doen? 

Ironische gezien zullen zulke pogingen om te helpen de zaken erger maken. Tijdens het oplossen van problemen, kun je vergeten te luisteren. Ondanks je goede bedoelingen kun je onbedoeld je partner onderbreken als je betrokken raakt in een poging om de dingen op te lossen, en hen nog meer van streek maken.

Het is veel beter alleen maar te luisteren!

Het meest ondersteunende iets wat u kan doen, is door echt te luisteren naar wat een partner zegt. Dit helpt hen meer dan iets anders. Gewoonweg accepteren wie ze zijn. Accepteer hen, wat ze ook voelen. Wees gewoon aanwezig. Wees emotioneel beschikbaar, en luister. Zoek uit wat je partner echt voelt, dan geef hen de ruimte om het te voelen, in jouw aanwezigheid.

Partners hebben vaak problemen met alleen maar luisteren. De kaart Support moedigt jou aan om gemakkelijker te worden en je partner te laten zeggen wat ze ook nodig hebben om te zeggen en te voelen wat ze ook voelen. Om jezelf te helpen dit te doen, blijf rustig ademen, terwijl je naar hen luistert. Realiseer jezelf dat er niets is om op te lossen of herstelt hoeft te worden. Neem niets wat ze zeggen persoonlijk en omdat gevoelens niet rationeel zijn, probeer niet te corrigeren wat ze zeggen. Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn. Wees hun getuige wanneer ze voelen wat ze ook voelen. Jouw beschikbaarheid en acceptatie zijn de grootste geschenken die je kunt geven aan een partner.

Dit wil niet zeggen dat support soms niet tot confrontaties kan leiden. Support laat niet toe dat een partner misbruik kan gaan maken. Support kan een partner uitdagen om te zijn en hun best te doen, het gaat niet samen met een “arme ik” verhaal. Accepteer dat iemand zich slecht kan voelen, maar versterk niet hun verhaal over het zijn van een slachtoffer. Moedig hen aan om gewoon hun gevoelens te ervaren.

Nadat een persoon door z’n gevoelens heen is gegaan kan hij voorwaarts gaan. Alleen dan zal het mogelijk zijn om logische keuzes en actie te overwegen. Support gaat van het emotionele naar het rationele, in die volgorde. 

Een waarschuwing: als jij uitgeput of van streek raakt bij het geven van support, controleer dan je grenzen. Jij kunt een Time out nodig hebben om je met je eigen zaken bezig te houden en verlangt dat jij je vindingrijkheid weer terugwint. Als dat zo is, zeg dan zoiets als, ” Ik heb wat tijd nodig om mezelf weer te centreren, zodat ik je beter kan horen. Ik wil werkelijk graag horen wat jij te zeggen hebt en ik zal over een tijdje reageren.”

In het ondersteunen van je partner, realiseer je dan dat het een keus is, geen verplichting. Support kan helder en krachtig zijn als je echt je partner wilt ondersteunen en wanneer jij jezelf kunt centreren met een stil hart en ze volledig accepteert, ongeacht wat ze voelen of iet te veranderen of te willen herstellen.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005