Tapes

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Het brein is net een tape recorder. Tijdens onze jeugd, neemt het duizenden berichten, standpunten, geloven en regels van gedrag op. Als volwassene, is het brein geneigd om dezelfde opnames te herhalen en, tenzij we ons ervan bewust zijn, of ze updaten, zullen deze oude berichten ons automatisch leiden. 

Sommige boodschappen, zoals ” Kijk naar beide kanten voordat je de straat oversteekt”, blijven passend in onze leven, maar veel boodschappen zijn ons niet langer van dienst. Zulke innerlijke “tapes” beïnvloeden ons en beperken ons vaak in onze relaties tot anderen. Dit leidt tot het veroordelen of het reageren op verwarrende manieren. 

Welke tapes werken nog steeds op die manier bij jou? Luister jij naar tapes die de “moeten” en “niet moeten” terugspoelen die je geleerd hebt in je jeugd? Wat je moet zeggen, doen, voelen of laten zien? Tapes die zeggen wat “goed”, “slecht” en verkeerd” is, die zijn gebruikt in het beschuldigen van anderen, of jezelf schuldig voelen? Tapes over je geslacht, hoe een man of vrouw zouden moeten zijn? Of tapes die je karakter een label geven, die vertellen dat je geen talent hebt, hopeloos verlegen bent, of ongehoorzaam bent? 

Zulke innerlijke tapes kunnen nog steeds van invloed zijn op jou, zonder dat je het zelfs gemerkt hebt. Ze hebben de kracht om iedere aspect van jou hoe je met anderen omgaat te beïnvloeden. Ze kunnen ongehinderd schuld, veroordelingen, verwijten, en ongeluk fabriceren.

De kaart Tapes waarschuwt jou om alert te blijven op oude berichten die zich nog steeds afspelen en je relaties van vandaag beïnvloeden. Merk wanneer je een partner veroordeelt of jezelf. Heb in de gaten wanneer je probeert te bewijzen dat je gelijk hebt. Zie wanneer jij jezelf of anderen vertelt wat wel of niet hoort.

Deze kaart daagt jou uit om je meer bewust te worden van jouw tapes. Ze lopen gewoonlijk op flitsende snelheid, te snel voor jou om bewust te horen! Dus hoe kun je ze bemerken? Luister naar sleutelwoorden in je gesprekken, zoals moeten, zouden, verplicht tot, altijd en nooit. Wees alert op veroordelingen van mensen die slecht of verkeerd zouden zijn. Betrap jezelf wanneer je iemand een label geeft of ze uitscheldt. Betrap jezelf als je jezelf een label geeft. Wees alert in emotionele situaties, wanneer tapes vaak geneigd zijn om af te spelen. 

Wanneer jij emotioneel reageert of jezelf betrapt op het gebruiken van een sleutelwoord, stop dan even! Druk de pauzeknop in door een paar keer diep adem te halen. Doe het rustig aan en luister naar je innerlijke berichten die jouw reactie veroorzaken. Welke overtuigingen, houdingen, of regels worden teruggespoeld naar jou? Hoor je een stem uit je jeugd? Welke stem is het? Een van je ouders of van een ander persoon? Hoe heeft het bericht een overeenkomst met gebeurtenissen uit je verleden? Het belangrijkste, dient dit bericht jou als volwassene nog steeds?

Als je het hoort, kun je de tape veranderen. Je kunt beslissen dat het tijd is om een heel nieuw bericht op te nemen, of je kunt gewoon diep in je hart kijken en bedenken dat de tape niet langer relevant en hoe je zelf wilt omgaan met anderen.

De kaart Tapes moedigt jou aan actief zelfonderzoek te gaan doen met als doel van je reis jouw persoonlijke groei. Jij ontwikkelt jezelf als een volwassene wanneer jij je oude tapes vervangt door nieuwe berichten van jezelf. Kies berichten en herhaal ze vaak; dat reflecteert je verlangen om vreugdevolle en vervullende relaties in je leven te creëren.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005