Timing

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Op veel manieren, is een relatie net als een dans, en dus is de timing alles. Verschillen in de ritme van de partners geven vaak aanleiding tot de grootste problemen, maar gek genoeg, bemerken we zelden dat timing de actieve factor is. In plaats daarvan, geven we elkaar de schuld of noemen onze relatie “slecht”.

Timing is goed, wanneer twee mensen synchroon aan elkaar bewegen en de timing is slecht als ze uit de maat zijn. Wanneer je timing niet goed is, lijken jij en je partner niet bij elkaar te passen of samen te bewegen. Jullie kunnen zelfs in verschillende richtingen bewegen! De kaart Timing herinnert jou eraan om verschillen in timing te verwachten. Als je niet ziet of respecteert hoe jullie ritmes verschillen zullen er spanningen ontstaan. Veel problemen zijn ontstaan door timing, maar je kunt per ongeluk denken dat de oorzaak iets anders is.

Waar kan timing verschillen jouw relatie beïnvloeden?

Een typisch gebied wat de verschillen van de ritmes van partners beïnvloeden, is het willen van nabijheid of afstand. Omdat iedereen beide behoeften heeft, contact en individuele ruimte, kunnen partners makkelijk uit harmonie raken in het wie heeft wat nodig en wanneer. Om welke reden dan ook, kan de ene partner echt de ruimte willen op dezelfde tijd dat de ander echt contact wil hebben.

Mensen verwarren vaak timing verschillen met  verschillen in bedoelingen. De ene partner kan dan geloven dat de ander “ongeschikt of vertrouwelijk” of “te behoeftig” is. Een voortdurend conflict ontstaat dan. Dat kan dan de partner’s angst activeren van zich in de steek gelaten voelen of in de val gelopen te zijn. In het tumult kan de ware onderliggende factor, de natuurlijke timing verschillen, over het hoofd worden gezien.

Timing is ook betrokken bij het proberen op te lossen van elkaars problemen. Sommige mensen hebben eerst een tijdje apart nodig om over een situatie te piekeren voordat ze praten. Anderen willen een onmiddellijke oplossing en proberen te snel in rationele discussies te belanden. En anderen hebben het nodig al hun gevoelens te uiten zonder iedere onderbreking voor ze iets rationeel kunnen oplossen. De verschillende timing behoeften van deze verschillende stijlen kunnen nog voor extra tumult zorgen!

Ook veel andere gebieden van relaties worden beïnvloed door timing: wanneer je wilt werken wilt of juist wilt spelen, of hoe snel je taken afmaakt, of wanneer je energie hoog of juist laag is, of wanneer je gereed bent om een belangrijke stap in een relatie te maken. Romantische partners zullen experimenteren met timing verschillen. 

De persoonlijke klokken van partners zijn niet, en kunnen niet, en hoeven niet de hele tijd in perfecte harmonie te zijn. Deze kaart waarschuwt alleen om timing verschillen niet in een bron van spanning te laten veranderen. In plaats daarvan, wees relaxt, adem, open je hart en accepteer elkaar.

Zoek informatie van je partner goed uit voor een beter begrip voor je verschillende timing behoeften. Ontdek hoe je kunt werken aan een betere harmonie. Door de verschillen te respecteren in je ritmes, kun je veel onnodige beschadiging van je relatie vermijden. Maar belangrijker, je kunt uiteindelijk de ware zaken oplossen.

Kijk eens naar de vloeiende wisselwerking tussen dolfijnen; wie weet hoe en wanneer te reageren op elkaars beweging? Zodra jij en je partner leren, jullie timing verschillen te accepteren, zullen jullie dansen met gratie, in plaats van op elkaars tenen te trappen. 

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005