Touch

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Een van de manieren hoe we met elkaar communiceren is door aanraking. Of het nu een klopje op de schouder van een vriend is of een knuffel voor een geliefde, aanraking is een belangrijke bron van informatie. Ik kan zo eggen dat ik om je geef op een manier die woorden niet kunnen. Zelfs in zaken relaties, zegt een handdruk veel en dient soms zelfs als een contract.

Is het mogelijk dat je deze vitale bedoelingen van communicatie met anderen negeert, je er niet bewust van bent? Wij zijn allemaal verschillend of we wel of niet graag aangeraakt worden. Onze houdingen reflecteren onze opvoeding, zoals kinderen hebben we een bijzondere houding geleerd ten opzichte van aanraking. In sommige families, is aanraking een vast deel van het leven, terwijl in anderen, het nauwelijks beschikbaar is. Geslachtstraining heeft ook effect op het gemak van aanraking: het leidt tot grote verschillen tussen vrouwen en mannen.

Velen van ons beperken het gebruik van aanraking. Bijvoorbeeld, met een romantische partner kan aanraking gebruikt worden om seksuele verlangens aan te geven, maar kan op andere wijze niet beschikbaar zijn. Deze kaart herinnert jou eraan dat aanraking een basis deel van communicatie is en vraagt waar jij jezelf beperkt in het geven of ontvangen van daarvan.

In romantische relaties, kan aanraking liefdevol en warm zijn of hartstochtelijk en heet. Het is het beste als je toegang tot alle soorten van aanraking hebt. Aanraking kan een seksuele boventoon hebben, of het kan een simpele uitwisseling van genegenheid van de ene hart naar het andere. Het kan een omhelzing van twee zielen zijn. Een spontane omhelzing en knuffelen houdt de liefde communicatie liefelijk. In het bijzonder wanneer er geen doel achter dat verlangen, achter dat contact zit. 

Of het nu een romantische partnerschap of een ander type relatie betreft, aanraking mag nooit gedwongen worden. Let altijd op of de ander het wel prettig vindt om aangeraakt te worden. We zijn hier allemaal verschillend in en we hebben ieder het recht dat onze grenzen gerespecteerd worden. Maar onthoud, je kunt altijd vragen om meer aanraking, zelfs van een partner die niet van aanraking schijnt te houden. In een romantische relatie, als je meer aanraking wenst, vraag je partner erom!

In alle relaties, kan de gepaste soort van aanraking een middel zijn om het gesprek te ondersteunen. Het kan ons dienen wanneer we gewond zijn, of ons helpen te vieren dat we blij zijn. Soms kan een aanraking meer zeggen dan duizend woorden. Soms, wanneer het lijkt dat er niets gezegd kan worden, kan een gepaste aanraking het beste bericht van allemaal doorgeven.

De kaart Touch nodigt jou uit om je meer bewust te worden van deze belangrijke dimensie van relatie functies in je leven. Hoe gemakkelijk ben jij met aanraking? Neem jij vaak het initiatief? Hoe gevoelig ben jij tot een andermans level van comfort met het aangeraakt worden, waar ze van houden, en waar ze niet van houden, wat gepast lijkt te zijn? Met een romantische partner, voel jij je vrij verbonden in alle soorten van aanraking, of beperk je het? Voel jij je vrij om te vragen aangeraakt te worden? Met vrienden of familie, op welke manieren zijn jullie verbonden in het omgaan met elkaar door aanraking?

Als je toegeeft dat je geremd wordt door aanraking, kan het tijd zijn jezelf toe te staan om een beetje te experimenteren. Misschien hoef jij jezelf niet langer te beperken. Aanraking is een basis vorm van voeding, eentje die we ons kunnen veroorloven om van te genieten!

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005