Wholeness

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Wat is totaliteit? Totaliteit is weergegeven in de kring van menselijke ervaringen, een die waarlijk vrij is om te omhelzen. Daartussen zijn, geluk, verdriet, angst, blijdschap, boosheid, medeleven, humor, moed, tederheid, wreedheid, ontvankelijkheid, liefde, haat, intuïtie, rationaliteit, nuttigheid, en idealisme. Dit zijn een paar van de vele facetten van het menselijk zijn. Maar weinig mensen uiten hen allemaal en we kunnen ons belemmerd voelen als we er maar een paar van ervaren.

We zijn allemaal geboren met een potentieel voor totaliteit, maar al vanaf onze jeugd, zijn we getraind om onze draagwijdte te verkleinen. We hebben geleerd van onze families om ons te beperken in hoe we denken, doen, en onszelf uiten; we zijn gevormd door mensen van onze rang, groep, normen, geslacht en stereotypes. Als een resultaat daarvan, eindigen we met het oefenen van een kleine hoeveelheid mogelijkheden.

Bijvoorbeeld: in onze cultuur worden mannen geleerd om logisch, sterk en stil te zijn, en nooit hun gevoelens te uiten zoals angst, verdriet en gekwetstheid. Vrouwen daarentegen is geleerd dat gevoelens okay zijn, zij worden traditioneel niet aangemoedigd om hun volledige draagvlakte van rationele of intellectuele capaciteiten te ervaren.

Hoe onze geschiedenis ook was, we zijn ieder geëindigd in het specialiseren van bepaalde menselijke kwaliteiten, maar geen andere. Sommigen van ons blinken uit in het verwoorden en beredeneren. Sommigen zijn emotioneel sterk. Bepaalde mensen zijn gedreven en vastbesloten. Sommigen zijn zacht en meegaand. Sommige mensen zijn gespecialiseerd in gevoelens zoals vreugde, verdriet, angst of woede. Anderen schijnen vrij van iedere emotie te zijn. Wat zijn jouw specialiteiten?

De kaart Wholeness herinnert jou eraan dat jouw gedeeltes van je volledige potentiaal van het menselijk zijn nog steeds schreeuwen om geuit te worden. Neem deze zogenoemde mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. In feite is iedereen geboren met het potentieel om beide sets van kwaliteiten te laten zien! Ongeacht geslacht, het mens zijn is allebei te zijn, rationeel en voelen, actief en ontvankelijk, hard en zacht, praktisch en intuïtief.

We hoeven niet een gedeelte van het mens zijn op te geven alleen vanwege onze training uit het verleden. De kaart Wholeness nodigt jou uit om naar binnen te kijken en gedeelten van jezelf te wekken die lang geleden in slaap zijn gevallen. Hoe je ook getraind bent in je jeugd, het volle menselijke potentieel blijven je geboorterecht!

De eerste manier om je draagvlakte uit te breiden is door je relaties. Wij zijn allemaal verschillend en het is niet meer toevallig dat de ene partner zo vaak uitblinkt op die gebieden die de ander schijnt te missen. Je partner geeft jou een grote kans om je draagvlakte van uiting uit te breiden. Jij kunt van je partner leren over kwaliteiten die jij niet hebt; jij kunt dan je eigen unieke manier ontwikkelen die ieder van deze kwaliteiten laat zien. Zo leren we nieuwe manieren van zijn; door anderen die verschillend zijn van ons.

Natuurlijk, is het niet nodig om volledig ‘heel’ te zijn, voordat je een gezonde relatie kunt hebben. Maar, door jezelf op te dragen de weg van totaliteit en verschillen te omhelzen, kun jij je capaciteiten verdiepen om geluk en vervulling in een relatie te ervaren.

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005