Witness

Bekijk eerst goed het plaatje op de kaart – gebruik je intuïtie – en denk na wat dit plaatje voor jou betekent. 

Als jouw partner een emotie zoals woede, verdriet, angst, of gekwetstheid laat zien, hoe reageer jij dan meestal? Trek jij jezelf terug, ga je het gesprek aan of trek je je zijn gevoelens erg aan? Probeer jij hem te helpen of om hem zich weer beter te laten voelen? Wat als jij de schuld krijgt voor hoe zij zich voelen? Wat is dan jouw reactie? Eindig jij door zelf van streek te raken?

Niets van dit alles werkt, niet voor jou maar ook niet voor hem. De kaart Witness nodigt jou uit om een andere manier van reageren te overwegen die veel beter werkt. Wanneer jouw partner laat zien hoe hij zich voelt, wees daar dan enkel getuige ervan. Laat hem zien dat jij er voor hem bent, dat het veilig voor hem is om te voelen wat er ook boven komt.

Getuige zijn staat een partner toe via hun gevoelens naar hun eigen natuurlijke voltooiing te gaan. Getuige zijn zorgt voor ondersteuning voor het realiseren van emotionele verstoring en kan een situatie volkomen veranderen. Om getuige van een ander persoon te zijn moet je beschikbaar, gecentreerd en meelevend zijn. Het vraagt van jou om zonder oordeel te zijn en zonder bemoeienis. Dit zal later erg gewaardeerd worden.

In het getuige zijn, ligt de sleutel voor jou om gecentreerd te blijven; haal diep, regelmatig adem. Wees zeker in het blijven ademhalen, maak goed contact met de aarde, laat je geest rustig en stil worden, net als een kalm meertje. Als gedachten van veroordelingen naar boven komen, zet ze gewoon opzij en breng je aandacht terug op je partner. Als je de neiging om voor hun gevoelens te zorgen of je voelt jezelf emotioneel, haal diep adem en laat het los. Het is belangrijk om helder te blijven, gecentreerd en beschikbaar. Als je dit niet kunt, neem dan een time out! 

Als je getuige bent, maak dan niet de fout om alles wat je partner zegt persoonlijk te nemen. Als je begint iets persoonlijk te nemen, onthoud dat je partner gewoon emotionele energie door z’n woorden vrijlaat. Sta hem toe om die energie te bevrijden. Weet dat het voor hem niet mogelijk is om nu rationeel te zijn en dat wat ze zeggen niet helemaal waar is.

Het kan helpen je te realiseren dat je waarschijnlijk getuige bent van de bevrijding van energie uit het verleden – gevoelens die binnen vast hebben gezeten sinds hun jeugd, of een eerdere relatie, of eerder in jullie relatie. Waar deze energie ook vandaan komt, terwijl het bevrijdt wordt heeft het effect op jullie beiden. Het bouwt kracht op zolang het van binnen vast blijft zitten.

Herken dat, op het laatst, dit een moment van grote heling kan zijn. De beste ondersteuning die jij kan geven in die heling is je partner gewoon laten voelen wat er ook boven komt. Door te proberen hem te helpen of hen zich beter te laten voelen wordt het helingsproces onderbroken. Geef hen een bijzonder geschenk dat hun echt kan helpen om te helen: je absolute aanwezigheid. Weet dat zijzelf de kracht hebben om los te laten en te helen. Je aanwezigheid is alles wat nodig is om hen te ondersteunen om door de hun duisternis te gaan.

Het kan helpen om voor te stellen dat het zonnetje schijnt, zelfs in het midden van de nacht. Je weet immers zeker dat de zon nog steeds bestaat. Het kan een donker uur zijn emotioneel, maar je weet zeker dat de zon weer zal opkomen. Er kunnen wolken zijn die het bedekken, zelfs de regen van tranen of boosheid, maar de zon is er nog steeds. Stel je een globe van gouden zonlicht voor die je borstkas vult. Voel zijn warmte. Voel het uitbreiden vanuit je hart, en hoe zijn stralen van licht naar je partner stralen en stel je voor hoe ze tevoorschijn komen wanneer hun eigen zon eindelijk volledig in hun opkomt!

©Irma / Loes Raaphorst 08/2005