Space Cowboys – vier broekies op leeftijd

De titel van deze film lijkt vergezocht, totdat men de film bekijkt! Deze vier oudgedienden, Clint, James, Donald en Tommy Lee zitten weliswaar niet in een zadel maar gedragen zich als een stelletje boeren in een porseleinkast. De porseleinkast is NASA en zij worden geacht een missie te volbrengen in de ruimte om een communicatiesatelliet te herstellen. 

Het verhaal in het kort: 

In 1958 waren de leden van Team Daedalus, die bestond uit een groep van top Air Force testpiloten, gereed hun land te dienen als de eerste Amerikanen in de ruimte. Toen NASA besloot de Air Force te vervangen voor testen buiten de atmosfeer, werd Team Daedalus opzij gezet en een chimpansee mocht met de eer strijken. Het team ging met pensioen maar de droom van een ruimtereis heeft altijd blijven bestaan. 

Nu, veertig jaar later, heeft de Russische satelliet Ikon een technisch mankement in de systemen, dat volgens de Russische autoriteiten een volledige communicatie black-out zal veroorzaken in hun land. NASA bureaucraat Bob Gerson stuit op een oplossing, die uit een geheel onverwachte hoek komt. Sinds Ikon hetzelfde besturingssysteem heeft als de oude Amerikaanse Skylab satelliet, zou een ontwerper van de Skylab de enige zijn die weet hoe de Ikon gerepareerd kan worden. 

Nu is de gepensioneerde Frank Corvin de enige overlevende, die dit karwei kan aanpakken. Dit is de kans van zijn leven om de ruimte in te gaan. Frank zal deze kans niet aangrijpen, mits hij zichzelf mag omringen met de enige bemanning, die hij vertrouwt. Team Daedalus is terug in actie. Frank, Hawk Hawkins en Tank Sullivan zien hierin een gelegenheid om te laten zien wat zij kunnen. Veteranen met pit en arrogantie, buigen de regels en testen het geduld van zowel Eugene Davis , hun vluchtleider, als hun veel jongere tegenpolen Ethan Glance en Roger Hines. 

  

Het samenspel tussen deze vier helden op leeftijd is kostelijk! Clint Eastwood is ondanks zijn Dirty Harry image, toch overtuigend genoeg als ingenieur en duikt eindelijk eens niet met dames die jong genoeg zijn om voor zijn kleindochter door te gaan in het bed. Heel blij was ik Donald Sutherland eindelijk eens in een sympathieke rol te zien in plaats van de eeuwige nazi die hij iets te vaak heeft laten zien. James Garner’s humor is heerlijk om te zien en Tommy Lee Jones zorgt zelfs voor een ontroerend traantje. Het meest heb ik genoten van de scènes voorafgaande aan de uiteindelijke ruimte missie, waarin de vier heren met vereende krachten door hun medische keuring zien te komen. Het laat heel duidelijk zien waar mannen onderling toe in staat zijn door diepe vriendschap en kameraadschap. In één woord, heerlijk om naar te kijken!

Space Cowboys<br>Loren Dean

Cast: Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland & James Garner, onder regie van  Clint Eastwood  (2000, 130 minuten) Trailer

bol.com Partner