Stichting Leeuwhet beste dagje uit in Noord Holland

Onlangs moest mijn schoonzoon ernstig klussen in huis. Nu lijkt mijn dochter wat dat betreft heel erg op mij, dus ze vroeg of Lex en ik een dagje met haar en de kleine meid op pad wilden. Natuurlijk wilden wij dat! Helemaal toen ik hoorde wat ze op het oog had. Er is een landgoed in Anna Paulowna waar een soort van ‘dierentuin’ gevestigd is. Maar, niet een traditionele dierentuin zoals vroeger. Dit is een dierenpark in een natuurgebied. Veel dieren lopen gewoon los rond. Er is uiteraard ook een kinderboerderij en een speelweide, maar dat komt later wel. Eerst maar eens op zoek naar de dieren. 

Dierenpark Hoenderdaell is een van de weinige dierenparken in Nederland die gebouwd is met de dieren als uitgangspunt, niet de bezoekers. Hun doel is dierenwelzijn. Zij vangen dieren in nood op en streven ernaar ze weer terug te plaatsen in de natuur. Daarom zijn er elke keer weer nieuwe dieren in het dierenpark te bewonderen. Bij de inrichting van het dierenpark op het landgoed is goed gebruik gemaakt van de ruimte. Geen krappe hokjes met gestreste dieren dus. De dieren krijgen de ruimte om een zo natuurlijk mogelijk leven te leiden. Zo leven de bruine beren in een uitgestrekt stuk bos samen met een roedel wolven. De bruine beren heb ik nog nooit zo actief gezien als hier. Ze hebben liggen stoeien, achter elkaar aan gerend, gezwommen, de wolven wakker gepest en we hebben ons geen moment verveeld. 

Als je om 14.00 een bezoekje brengt aan het apeneiland, dan mag je helpen de Ringstaartmaki’s te voeren. Daarnaast kun je om 12.00 uur en 15.00 uur vanaf een tribune genieten van een spectaculaire roofvogelshow. Voor de aapjes waren we te laat, maar de roofvogelshow hebben we gezien en dat was prachtig!

Maar, waar Loesje natuurlijk echt voor kwam waren de grote katten! Al sinds klein meisje hebben de leeuwen mijn hart gestolen! Heel fout, heel politiek incorrect, maar toen doodnormaal, nam mijn vader mij vroeger elk jaar mee naar het circus. Altijd zorgde hij dat we goede plaatsen hadden, zo veel mogelijk vooraan. En totaal onverantwoord stak ik elke keer maar weer stiekem m’n handje door het gaas om toch even met één klein vingertje zo’n prachtige imposante grote kat aan te raken! (tenminste dat heb ik mij laten vertellen, want ik kan me dat zelf niet meer herinneren). Misschien heb ik juist daarom mijn hele leven al één wens: een leeuw aaien!! Jaja, lach me maar uit, maar ik meen het bloedserieus. Het staat bovenaan mijn Bucket List!

Midden in het bos ligt het opvangverblijf van Stichting Leeuw. Hier worden verschillende grote katten, waaronder leeuwen en tijgers, verzorgd en voorbereid op een mogelijke terugkeer naar de natuur. Ze hebben ook een website en een Facebook pagina. Neem daar maar eens een kijkje, dan kun je zien hoe bevlogen deze mensen zijn. Afgelopen week zijn er drie leeuwen die wij nog gezien hebben, verhuisd naar Afrika. Het is een prachtig project en ze zoeken donateurs. Het is ook mogelijk om een Roofvogelworkshop of een Tijgerworkshop te boeken. (hint hint)

Het is zelfs mogelijk om een vakantie te boeken naar het reservaat waar deze leeuwen opgevangen worden. Maar dát… dat zal ik nooit doen. Ik ben immers panisch voor slangen en volgens de website moeten de leeuwen behalve aan de hitte, het andere klimaat ook aan die krengen leren wennen. Ik zal dus toch een krantenwijk moeten gaan nemen en gaan sparen voor zo’n workshop! Voor nu… gelukkig hebben we de foto’s nog!

Wat een prachtig dier!

Die poten….. !!!

Het mooie is…. de leeuw kan ons niet zien!

De dieren die voorbestemd zijn om naar een semi-wild reservaat te gaan, hebben rondom hun ‘kooi’ een met klimop begroeide schutting staan. 
Er zijn daar een paar kijkgaten in gemaakt, zodat je als bezoeker dus wel naar binnen kunt gluren, maar de leeuwen zich niet bekeken voelen! 

Het grote voordeel daarvan is dus dat ze heerlijk liggen te soezen in het middagzonnetje zonder stress veroorzaakt door bezoekers.

Ik ga hier het trieste verleden van deze prachtige dieren niet vermelden, want dan hou ik het zelf niet droog.

Maar neem zelf maar een kijkje op hun website. Onderaan deze pagina staat een afbeelding die naar hun website linkt.

Ook de tijgers liggen ‘verstopt’ achter de schutting met klimop!

Ik kan wel uren blijven gluren naar deze mooie katten….

Deze foto heeft Lex dus door dat kijkgaatje kunnen maken. Volgens mij heeft de tijger niets in de gaten….

En zo dichtbij ligt ze dus ook rustig te slapen….

Oh wat zou ik graag……

Mooi he?

Schoenmaat 45… schat ik!

MASRYA EN NERO TERUG NAAR AFRIKA

Slechts twee jaar na het oprichten van Stichting Leeuw is er bijzondere mijlpaal bereikt. Eind mei 2015 zijn er voor het eerst twee leeuwen terug gekeerd naar Afrika. Het leeuwenpaar Masrya en Nero waren de eerste gelukkigen. Het vertrek van de leeuwen was bitterzoet. Beide leeuwen hebben een schrijnend verleden achter de rug en zijn zeer geliefd door de medewerkers van Stichting Leeuw. En precies een jaar later zijn er dus weer drie leeuwen naar het reservaat gegaan! 

Hier nog een paar ‘losse’ foto’s die Lex gemaakt heeft. 

Behalve een roofvogelshow, is er dus ook een workshop mogelijk!

Ik heb helaas nergens iets kunnen vinden over deze prachtige witte wolf!

Als ik dit zie…. mis ik Zita weer heel erg…. die ogen!!

Klik op de afbeelding en reserveer die tijgerworkshop voor mij 🙂

©Loes Raaphorst 05/2016