Sulis

Mythologie

De oude Britten vroegen Sulis om gezondheid en genezing en/of bezochten haar kuuroordtempel in Bath. Haar wateren daar zouden wonderbaarlijke genezende kracht bezitten. ‘Sul’ is het Keltische woord voor ‘zon’ en ‘ook’, wat suggereert dat ze een zonnegodin was. Op deze afbeelding zwemt ze door haar genezende wateren omhoog naar het zonlicht en vertegenwoordigt zo de diepten waarin alle mensen moeten springen op hun reis naar licht, gezondheid en heelheid. 

Betekenis

Sulis komt je vertellen dat je de dans van ziekte/gezondheid moet omarmen. Neem tijd voor jezelf en voed de energie die je hebt. Het is tijd alles te laten varen en jezelf voorop te stellen. Het is tijd te vragen wat je nodig hebt en dat binnen te laten. Sta jezelf toe naar steun en hulp te zoeken voor je genezingsproces. Ziekte is de roep van ons lichaam om vrije tijd, een pauze, of gewoon tijd. Ziekte geeft ons de kans onder ogen te zien wat ons mankeert en daarin verandering te brengen. 

Heb je die roep om meer tijd, meer ruimte, meer aandacht genegeerd? Misschien was je te druk bezig met de zorg voor een ander en stelde je je eigen behoeften op de laatste plaats. Misschien biedt ziekte je de enige uitzeg uit een rottige en pijnlijke situatie. Voel je verzet tegen de dans van ziekte/gezondheid? Schuldgevoel? Wat je ook in deze dans heeft getrokken, je zit erin en je moet alles opzij zetten wat niet gunstig of voedend is voor je genezing. 

Je kunt nu heel worden door je eigen behoeften te erkennen en er voorrang aan te geven, door je energie te voeden en door nieuwe manieren van omgang met jezelf te vinden die goed zijn voor je gezondheid en vitaliteit. Sulis zegt dat de manier waarop je met je energie omgaat, het verschil kan uitmaken tussen ziekte en gezondheid. Een ziekteperiode is de tijd om de energiestroom naar binnen te richten; als je gezond bent, kun je je energie op de buitenwereld richten. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem uit op een zoemtoon. Haal nog eens diep adem en adem uit me ‘ahhhhh’. Haal voor de derde keer diep adem en visualiseer bij het uitademen een boom. Het mag een boom zijn die je kent of een die je bedenkt. Haal nog eens diep adem en ga voor de boom staan. Voel de bast. Ruik z’n geur. Hoe meer je je zintuigen bij deze reis kunt betrekken, hoe dieper de ervaring zal zijn. 

De boomstam heeft een grote opening. Je stapt erin en je gaat omlaag, steeds dieper en dieper gaat het. De boomwortel is aangenaam en warm en je voelt je prettig ontspannen. Je blijft steeds verder en verder omlaag gaan, dieper en dieper ga je tot je in de verte een vaag lichtje ziet. Je komt bij het einde van de wortel en je stapt een prachtig pad op, dat gemaakt is van glinsterende, kleurrijke stenen. Langs het pad staan planten. 

Terwijl je over het pad loopt, word je door een bepaalde plant aangetrokken. Je stopt en je vraagt de plant hoe hij heet. Hij vertelt hoe hij heet en hij zegt dat hij je plantenbondgenoot is en dat hij je zal helpen bij je dans van ziekte /gezondheid. Je bedankt de plant en je loopt verder over het stenen pad.

Het voert je naar een tempel, de Genezingstempel van Atlantis. Je gaat de tempel binnen. In het midden ligt een grote smaragdgroene genezingssteen, waarop je gaat liggen. De steen voegt zich naar jouw lichaamsvormen en temperatuur en ligt heel lekker.

Sulis komt binnen en zegt dat ze je komt helpen. Ze vertelt je dat je lichaam bestaat uit energievezels en dat jij te veel energie hebt besteed aan mensen, situaties en achterhaalde ideeën die geen nut meer voor je hebben. Het is nu tijd dat je die energieën terugroept die je vitaliteit en gezondheid ondermijnen.

Terwijl je naar Sulis luistert, voel je de energievezels van je lichaam als afzonderlijke oranje snoeren die zich vanuit je baarmoeder uitstrekken naar de wereld. Je voelt hoe er een gewicht aan rukt, als een vlieger op een winderige dag. Terwijl je een energiesnoer vastpakt en naar binnen trekt, neemt je vitaliteit toe.

Je voelt hoe je de energie die je hebt weggegeven, weer opneemt. Ga hiermee door tot al je energievezels terug zijn en je al je energie weer hebt geabsorbeerd of tot je het gevoel hebt dat je gedaan hebt wat goed voor je is. Als je klaar bent, verlaten Sulis en jij de Genezingstempel van Atlantis, en loop je weer over het stenen pad, dat nu vibreert onder je voeten. 

Sulis pakt je hand vast en je wordt ineens overgebracht naar haar tempel in Bath, in Engeland. Langzaam leidt ze je naar haar warmwaterbronnen en ze laat je daar in drijven terwijl zij opgenomen wordt door het water. Neem de door en door genezende hitte op, haar liefde voor jou. Terwijl je de genezing van het water absorbeert, beginnen je energievezels te tintelen en krijgen ze een diep-oranje gloed. Blijf zolang als prettig voor je is in het water, en kom er dan uit, verkwikt en gesterkt. 

Ga over het stenen pad terug naar de wortel van de boom. Je gaat de wortel binnen en je gaat omhoog, steeds hoger door de warmte en verkwikking van de wortel; hoger en hoger gaat het, de boom in, met een ontspannen en krachtig gevoel, een wakker, levendig, heel gevoel. Je stapt de boom uit. Haal diep adem en betreed je lichaam weer terwijl je langzaam uitademt. Haal nog eens diep adem en als je klaar bent, open je tijdens het uitademen je ogen. Welkom terug!