Svadhisthana – Geslachtschakra

Dit chakra bevindt zich in de onderbuik, russen de navel en de genitaliën. Het energiecentrum van de geslachtsorganen, die in staat zijn om leven te geven. Het mooiste geschenk dat er bestaat. Svadhisthana is dus het centrum van een zeer krachtige energie. Energie die ook niet altijd te beteugelen is en de neiging kan hebben om met ons op de loop te gaan. Hier voelt de mens dat hij zich in de rol van schepper niet kan meten met de goden. In diverse stadia van ons leven merken we de invloed van Svadhisthana. En kan dit chakra het ons knap moeilijk maken. De strijd tussen lust en spiritualiteit kan heftige reacties teweegbrengen. 

Svadhisthana is het waterchakra. Water is de eerste levensbehoefte van al wat leeft. Zonder water drogen we uit en verdwijnt het leven, en met ons de hele natuur. Water als levensbron is daarom een van de kostbaarste elementen. Water vloeit en dringt overal in door. Water is zacht, maar in staat om na lange tijd toch de sterkste granieten rotsen uit te slijpen. Geconcentreerde waterstralen kunnen zelfs door staal snijden. Maar water maakt ook rond wat scherp is. Water verkoelt, maar kan ook koken. Al deze eigenschappen kunnen we herleiden tot Svadhisthana. Seksuele energie wordt, mits met liefde gegeven, de welhaast krachtigste energie die er bestaat.

Beoefenaars van tao zijn zelfs in staat om deze energie te transformeren in spirituele energie en daardoor ongekende ervaringen te beleven. Svadhisthana is een godengeschenk, waar wij als mens zo goed mogelijk mee moeten leren omgaan. Wijs haar niet af, maar word ook geen slaaf. Probeer met je bewustzijn in je onderbuik te begrijpen en lief te hebben. Wees je bewust van haar kracht en van haar schoonheid, leg je handen op haar en concentreer je op haar energie. Door haar goed te leren kennen, kunnen wij op de juiste manier met haar omgaan. Een samengaan. Vloeiend als het water, met haar kracht en haar liefde voor het leven. Zo kan Svadhisthana een voedenden bron worden voor ons spirituele leven.

 Chakrakaarten
Chakrakaarten
Cees Weteling
bol.com Partner