Tara

Mythologie

Tara, die uit India stamt en wier naam ‘ster’ betekent, is een belangrijke godin uit het Tibetaanse pantheon. Zij staat erom bekend dat zij degenen die haar in roerige tijden van nood aanroepen, helpt om een helde pad te volgend, om de stilte en kracht in hun innerlijk te vinden.

Zij is tevens de godin van de zelfbeheersing en mystiek. Met de eerste traan uit deernis werd een meer gevormd. In het midden van dit meer verscheen een lotus. Toen de lotus ging bloeien, verscheen Tara. Zij mocht reïncarneren in mannelijke vorm, maar zij zwoer voor altijd een vrouw te belichamen. 

Betekenis

Tara herinnert je eraan dat je je moet centeren. Het is tijd je heelheid te koesteren door je naar binnen te keren en je centrum te versterken door je bewustzijn te concentreren. Laat het hectische leven maar zonder jou voortrazen. Midden in de drukte van het leven is het moeilijk je eigen stem te horen. Zoek de stilte en de rust op. Als je terugkomt zul je sterker zijn en beter in staat te dansen met wat het leven te bieden heeft. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga gemakkelijk zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Haal diep adem en zet alles van je af. Schud je lichaam leeg. Richt je aandacht op je baarmoeder. Hoe voelt ze? Ben je aan het ovuleren of bloeden? Premenstrueel? Post-menopauzaal? Registreer het gevoel van je baarmoeder. 

Haal nu diep adem tot in je baarmoeder, je centrum. Houd je adem daar vast. Richt je op die sensatie. Hoe voelt dat? Adem uit via je baarmoeder zodra je er klaar voor bent. Voel hoe de lucht via je vagina en langs je schaamlippen naar buiten gaat. Nu kun je een aantal keren inhaleren, vasthouden en uitblazen via je baarmoeder, het centrum, van jouw wezen. 

Sluit je ogen. Inhaleer zes tellen tot in je baarmoeder. Voel jezelf gecenterd, geconcentreerd en levend. Houd de lucht zes tellen vast in je baarmoeder, terwijl je voelt hoe de drukte van het leven wegtrekt uit je rustige, gerichte centrum. Dan blaas je zes tellen door je baarmoeder uit en laat je alles wat je niet meer nodig hebt varen. Doe die minimaal vijf minuten. 

Als je wilt kun je het verlengen. Als die zes tellen je goed bevallen, maak er dan acht van enzovoort. Ervaar het gevoel van gecenterd en gericht zijn tot in je vezels voor je je weer in de dans van het leven begeeft. Weet dat je altijd slechts een ademteug verwijderd bent van centering.