Tea Tree – Het Geheim van Down Under   (waarschuwing: teatree is heel werkzaam en mag nooit bij katten gebruikt worden!!)

Vraag een Aboriginal naar een middel voor de huid en hij zal je tea tree olie aanraden. In Australië en omstreken wordt deze etherische olie al eeuwen gebruikt. De waardering voor tea tree olie is met het bewustzijn van natuurlijke producten enorm toegenomen. Er zijn nu dan ook vele kant-en-klare producten op basis van deze olie. De diversiteit is groot: van shampoo tot voetcrème. 

Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet. Toch zou je de etherische olie van de Tea Tree een wondermiddel kunnen noemen. De Tea Tree, Melaleuca alternifolia is een kleine boom of struik met bladeren die op naalden lijken. De boom groeit alleen in Australië, hoofdzakelijk in New South Wales en behoort tot de Mirte achtigen evenals de Mirte, Niaouli, Kruidnagel, Cajeputi en Eucalyptus, waaruit eveneens essentiële oliën gewonnen worden. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Er zijn tientallen kilo`s bladeren nodig om enkele druppels etherische olie te verkrijgen. 

Tea Tree olie heeft een indrukwekkende geschiedenis. Eeuwen voordat Captain Cook, de ontdekker van Australië, zijn thee uit de bladeren van de Tea Tree (theeboom) maakte, kenden de Aboriginals de genezende werking van de bladeren. Ze werden fijngewreven en met klei tot pakkingen gevormd, waarmee huidaandoeningen en ontstekingen werden behandeld. 

Tea Tree etherische olie is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. Neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten. Tea Tree olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting komt bij behandeling van snij-, schaaf- en brandwonden. De antiseptische werking is twaalf maal sterker dan die van Fenol, een chemisch desinfectans, dat algemeen wordt gebruikt. Werkt zeer effectief tegen bacteriën, schimmels en virussen en doodt alle stammen van de dodelijke Staphylococcus Aureas evenals van de Pseudomonas Aerginosa, Proteus Vulgaris, Escherischia Coli en o.a. de schimmels Aspergillus Niger, Candida Albicans, Trichophyton Mentagrophytes en Legionella SPP (veteranenziekte). Ook heeft de olie een sterke immuun stimulans, d.w.z. het stimuleert het eigen afweersysteem, daarom wordt in Australië intensief onderzocht of Tea Tree bij de behandeling van `aids` gebruikt kan worden. 

De olie kan onverdund worden aangebracht op infecties, puistjes, steenpuisten, snijwonden, insectenbeten en lichte brandwonden. Neusverstoppingen verminderen snel door Tea Tree olie te inhaleren. Tea Tree olie irriteert de normale huid niet, is niet giftig en toch sterk antiseptisch, kiemdodend en schimmelwerend. 

Ook kunt u Tea Tree olie mengen met een vette plantenolie, een z.g. basisolie. Dit mengsel kan gebruikt worden, als massageolie, om grotere aandoeningen in te smeren of bij personen die de pure Tea Tree olie niet verdragen. 
Tea Tree olie tast het gezonde weefsel niet aan en bevordert normale celgroei en celvernieuwing. Nooit op eigen houtje inwendig gebruiken maar uitsluitend in overleg met een (homeopathische) arts. Houd etherische oliën altijd buiten het bereik van kinderen. 

Te gebruiken bij: 

 • Infecties, schaafwondjes en snijwonden. 
 • Acne (puistjes).
 • Geïrriteerde hoofdhuid (roos). 
 • Voeteczeem. 
 • Blaren. 
 • Herpes. 
 • Geïrriteerde keel en kortademigheid. 
 • Tandpijn/ontstoken tandvlees. 
 • Aften/mondzweren. 
 • Insectenbeten. 
 • Kleine brandwonden. 
 • Spierpijn. 
 • Diaree. 
 • Neus/luchtpijpverstoppingen. 
 • Voorhoofdsholteontsteking. 

Heldere gedachten:

Zelfs als je je lichamelijk goed voelt kan tea tree olie wat voor je betekenen. Het is namelijk een sterk geurende, essentiële olie die prima te gebruiken is in een aromatherapie brander: het verheldert de geest en maakt je fantasie vrij van storende gedachten. Heerlijk ontspannend!

Recepten met Tea Tree kunt u vinden in de rubriek Cosmetica!

Heb je misschien zelf ervaringen met Tea Tree die je graag met anderen wilt delen, reageer dan via de knop bovenaan deze pagina!

Reactie Lilian

Hallo, ik wil bij deze even reageren op behandelingen met tea tree olie. Ik ben een bloem van 60 jaren. Ik ben blij dat we in een tijd zitten waarin mensen langzamerhand bewust worden van onze spirituality, wetend dat we een zijn met de natuur en moeder aarde. Pakweg 8 jaar geleden kreeg ik last van wratten op mijn handen; in het begin nauwelijks te zien, maar in de loop der jaren werd het erger, vooral op mijn ringvingers. Het af en aandoen van ringen was natuurlijk ook niet bevorderlijk, door het beschadigen van de huid werd het steeds erger én onooglijker.Toen besloot ik iets te halen bij de apotheek, het had geen effect en wanhopig stond ik de badkamer op mijn handen te staren,dan toch maar naar de dokter? Ik staarde in de spiegel en mijn blik viel op het flesje tea tree olie dat ik een week daarvoor had gekocht. Thuisgekomen dacht ik; wat moet hier eigenlijk mee, ik wist niet eens goed waarom ik dit kocht!I ets/iemand zei mij, gebruik dit voor je handen, ik heb hiernaar geluisterd. Iedere ochtend en avond smeerde ik de wratten in, na een maand was er niets meer te zien! Dit is nu een jaar geleden en mijn handen zien er nog steeds gaaf uit. Ik begreep later,waarom ik dat flesje kocht, er was iemand NAAST me, en moeder aarde, dank u wel! 

lilian

Reactie De Groene Vrouw

Hallo, weer even een klankkleur van mij. Ik wil graag een kleine waarschuwing plaatsen bij het gebruik van Tea-tree. Ja, inderdaad, het is een geweldige olie die voor veel doeleinden te gebruiken is. 

Maar dat betekent niet dat je hem klakkeloos mag gebruiken. Als je de aborigines vraagt naar een middel voor de huid zullen ze waarschijnlijk met tea-tree aankomen, maar diezelfde aborigines verklaren ons westerlingen ook voor gek dat we zo´n krachtig middel dagelijks voor van alles en nog wat gebruiken. Shampoo, bodymilk, handcrème met tea-tree zijn prima als je ergens last van hebt, maar niet voor dagelijks gebruik als je gezond bent.

Ook met het gebruik puur op de huid wordt door veel aromatherapeuten een vraagteken gezet. Dat betekent niet dat iedereen er last van zal krijgen, maar mensen die er gevoelig voor zijn kunnen wel degelijk verkeerd reageren op het (puur) gebruik van Tea-tree.

Gebruik Tea-tree dus zeker als het nodig is, maar blijf het met respect benaderen. Het is een geneesmiddel; je slikt ook niet iedere dag een paracetamolletje omdat je je daar zo lekker bij voelt… De natuur is krachtig, dus houd daar rekening mee!

groetjes Nienke:  De Groene Vrouw Kruidengeneeskunde, www.groenevrouw.nl

Reactie Bertie

Lieve Loes, een prachtig stukje info over tea tree. Ik wil nog een aanvulling doen over het gebruik. Ik ontdekte dat ik een behoorlijke kalknagel kreeg aan mijn grote teen op mijn linkervoet. Na eerst gekeken te hebben wat de betekenis was van een aandoening aan de nagel van je grote teen in mijn ‘bijbel’ van Christiane Beerlandt en dat ook kon plaatsen, zocht ik naar een oplossing. Mijn oog viel ook plotseling op het flesje tea tree en ben het ook gaan gebruiken, langzaam maar zeker zag ik mijn nagel schoner worden. Daarna heb ik het verder behandeld in combinatie met Recovery creme van Dr.Bach, en nu 2 maanden later…… een prachtige roze teennagel. Met dank aan de wijsheid van de Aboriginals en Dr.Bach. 

Reactie Lidy

Ik had al twee maanden last van een branderig gevoel bij het plassen,twee antibiotica kuren verder bleven de klachten aan houden,met het gevolg dat de urine op kweek gezet zou worden.Ik wou iets opzoeken in het boek over teatree voor iemand anders, ik sla het open ,jawel,op de bladzijde waar blaasontsteking beschreven werd!Aangeraden werd om een halve liter water te koken,er 10 druppels teatree aan toe te voegen, en hiermee de schaamlippen betten na het plassen,je snapt het al, afgelopen met het branderige gevoel,dank je wel moeder aarde! 

Lidy

Reactie Veronica

Een paar druppels tea tree olie toevoegen aan shampoo, daar de haren van de kinderen mee wassen en je krijgt nooit luizen…

Bron email ©Loes Raaphorst 12/2007

Reactie Loes

Al jarenlang gebruik ik antibiotica tegen blaasontstekingen, soms 8 kuren per jaar. Het gevolg was dat ik begin van dit jaar merkte dat het spul helemaal niet meer hielp, ik was resistent geworden. Ook nadat mijn urine op een kweek was gezet hielp de bijpassende antibioticum niet. Ik moest dus zelf iets verzinnen toen ik weer blaasontsteking kreeg. Ik deed 3 druppels op een badstof inlegkruisje en het hielp meteen: de druk op mijn blaas verdween. Enkel malen per dag verschonen, en opnieuw druppelen,en dit 5 dagen volhouden. En de blaasontsteking is verdwenen, nu al een half jaar geleden!!!! Zegt het voort. Ik zie alleen dat ik de naam van de druppels niet heb genoemd, het gaat om tee trea olie van Chi. Er is ook geparfumeerde tee trea olie( Volatile), die moet je niet nemen.

Succes, vr. gr., Loes

Bron email ©Loes Raaphorst 10/2008

Reactie Lia

Ik heb al 26 jaar aambeien, alles al geprobeerd, omdat het vaak bloed mag je niet veel zalfjes gebruiken, toen maar vaseline, verzacht maar verder niets, dus ga je zelf wat uitproberen, heb toen een druppeltje Tea-tree er op gedaan, echt een verademing, het verzacht verfrist en de spanning gaat eraf, en ik heb het idee dat de aambei slinkt, ik heb dit al drie keer erop gedaan, dus ik weet niet wat het op langer termijn gebeurt, maar het is tot nu toe perfect hoop hier door meer mensen kan helpen met het idee. 

gr lia

Bron email ©Loes Raaphorst 10/2008

Reactie hks van zelst

Zelf heb ik helemaal geen goede ervaringen met deze producten. Mijn pedicure gebruikt deze voet producten. Tot tweemaal toe heb ik een vreselijke ontsteking aan mijn voeten gehad door het gebruik van deze producten. Dit is inmiddels in het ziekenhuis aangetoond door een allergietest. Na veel medicijnen en een goede begeleiding door een huidarts begin ik op te knappen. Ik vraag mij af of er meer mensen zijn die zo,n ernstige reactie hebben gehad als ik. Graag reacties

Bron email ©Loes Raaphorst 05/2010

Reactie Marit

Hallo allemaal,

Graag wil ik waarschuwen voor dagelijks gebruik of zoals genoemd een paar druppels Tea Tree olie toevoegen aan een fles shampoo. Door slechts kleine hoeveelheden op dagelijkse basis te gebruiken worden de bacteriën nl. resistent. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit inmiddels ook bevestigd. Ook al die commerciële shampoos, gezichtsreinigers en -tonics, etc. zijn funest. Boycot ze om te voorkomen dat over 5 of 10 jaar Tea Tree olie geen effect meer heeft! Moeder Natuur heeft ons dit fantastische middel geschonken en wij zouden het moeten koesteren. Gebruik het dus alleen wanneer het nodig is. 

Groetjes, Marit

Bron email ©Loes Raaphorst 03/2011