Terreurdreiging/angst – ook een goedemorgen Nederland 

 

Ik heb een tijdje mijn mond gehouden, maar het komt nu toch echt te dichtbij om nog langer stil te blijven. Zelfs op mijn eigen tijdlijn zie ik steeds vaker berichtjes voorbij komen waar ik kriegel van word. De sociale media volg ik al jaren op de voet. Twitter heeft voor mij allang de plaats van een krant ingenomen en Facebook de plek van het roddelkrantje. Ideaal om snel op de hoogte te komen van nieuws en roddels. 

Charles Groenhuijsen vertelt vanochtend dat sociaal media de angst bevordert. Hij vergelijkt sociaal media zelfs met terrorisme: namelijk, het vergroten van angst. Wát een onzin, wát ouderwets zeg! Mark Koster is het ook niet met het instituut Groenhuijsen eens. Natuurlijk is het zaak om de feiten boven tafel te krijgen, en natuurlijk zie je op Twitter ook vreemde dingen voorbij komen, maar als ik op de avond van de aanslagen in Parijs, niet via de Publieke Omroep op de hoogte word gehouden en aangewezen ben op CNN, verruil ik mijn plekje op de bank meteen voor m’n bureaustoel achter mijn pc om Twitter te raadplegen. 

Ik wil nieuws, ik wil op de hoogte blijven, en JA, ook van terreurdreiging. Maakt dit mij onnodig bang? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat het de enige manier is om tegenwoordig met de realiteit om te gaan. Een citytrip naar één van de hoofdsteden van Europa lijkt mij nu gewoon géén goed idee. Een kennis laat mij weten zich hier niets van aan te trekken en gewoon te gaan. Waarom? Is dit sensatiezucht? Is dit een te veel aan testosteron? Is dit willens en wetens het opsteken van een middelvinger? En naar wie? Terroristen? 

Uiteraard moeten we doorgaan met ons leven. Werken moeten we allemaal, maar als een stad wordt afgesloten (en dat betekent een lockdown lijkt mij) dan ga je er toch niet meer naartoe? Een gezellig weekendje ‘eurodisney’? Nee dank je, nu even niet! Een cursus in Brussel? Een andere keer graag! 

Onze Social Media zijn niet meer weg te denken; wat hoor je veel mensen zeggen over fouten uit het verleden? ‘Met de kennis van nu’ zou ik het anders gedaan hebben….. nou, gebruik die Kennis van NU dan ook: onze social media staat er vol mee! En met een beetje gezond verstand kom je er vanzelf achter wat zin en onzin is! 

 

©Loes Raaphorst 11/2015