The Body – spanning met Antonio Banderas

Twaalf kanalen en nog niets het aanzien waard op de televisie? Wij liepen daar gisteravond weer eens tegenaan. Gelukkig is de videotheek om de hoek, dus daar gingen wij maar weer. Als je veel films kijkt wordt het wel steeds moeilijker iets fatsoenlijks uit te zoeken natuurlijk, maar met een beetje mazzel loop je net als wij tegen een aardige film aan. 

Na het zien van Antonio Banderas in The Mask Of Zorro, viel mijn oog op The Body, met hem in de hoofdrol, maar verwacht beslist geen zoetsappig verhaaltje met vlammende liefdesscènes, want hij speelt hier voor priester met bijbehorend kapsel en bij de eerste scène met hem erin dacht ik aanvankelijk dat hij Mr. Bean was 😉 Misschien haken er nu een paar dames af, wat jammer zou zijn, want het is een hele aparte film!

Geen simpele verhaallijn dit keer. De film speelt zich hoofdzakelijk af in Jeruzalem en de realiteit komt erg goed tot uiting. De strijd tussen de Palestijnen, Israëliërs, Orthodoxe Joden en zelfs terroristen komt zijdelings aan de orde, wat de film erg geloofwaardig maakt. Zelfs het Vaticaan doet mee in de ‘strijd’. Ook enige kennis van de Bijbel is wel handig, maar niet noodzakelijk. Behalve Antonio Banderas, zien wij ook Olivia Williams (The Sixth Sense), Derek Jacobi (Claudius) en zelfs John Shrapnel (de idioot uit Notting Hill) voorbij komen. 

Aan het begin van het nieuwe millennium, wordt er achter een winkel een oud skelet gevonden. De archeologe ontdekt dat het skelet door kruisiging om het leven is gekomen, wat vreemd is omdat gekruisigde mensen niet meer begraven werden; men serveerde ze eenvoudig aan de honden. Na het vinden van een Romeinse gouden munt uit de tijd van Pontius Pilatus gaat men vermoeden dat het om een Joodse rabbi gaat: Yeshu Ben Yosef, beter bekend als Jezus, zoon van Jozef.

Het Vaticaan krijgt hier lucht van en stuurt een priester (Banderas) om het één en ander uit te zoeken. De priester krijgt uiteraard de boodschap mee dat het NIET om Jezus kan gaan… Zijn lichaam was immers verdwenen?  Terroristen zien hun kans schoon een flinke cent bij te verdienen door zelf het lichaam te bergen en te verkopen aan de hoogste bieder. Orthodoxe Joden vinden het helemaal heiligschennis om de doden te storen, dus werken ook lekker tegen en zo heeft iedere bevolkingsgroep ter plekke wel een reden om de archeologe en de priester tegen te houden in hun onderzoek naar de waarheid.
Krijgt de archeologe gelijk? Is het skelet van Jezus, de zoon van Jozef? Komt het geloof ten val door deze ontdekking? Of krijgt de priester zijn zin en wordt er bewezen dat het om iemand anders gaat en blijft zijn geloof gerechtvaardigd? De strijd en toch ook saamhorigheid tussen deze twee mensen komt goed tot uiting. Wie er gelijk krijgt??? 
Geen idee, 😉 ga zelf maar kijken!

The Cast: Antonio Banderas, Olivia Williams, Derek Jacobi e.a. onder regie van Jonas McCord (109 minuten)

  bol.com Partner