Uzume

Mythologie

Uzume, sjamaangodin uit het oude Japan, zou degene zijn geweest die de zonnegodin, Amaterasu Omni Kami, uit de grot lokte waar ze zich had verborgen. Uzume voerde een scabreuze dans uit waarin zij de sjamanistische rituelen belachelijk maakte. Ze ontblootte haar borsten, speelde met haar geslachtsdeel, onder begeleiding van de lachsalvo’s van de samengekomen goden. Het rumoer dat zij veroorzaakte was zo luidruchtig en verlokkelijk dat Amaterasu haar nieuwsgierigheid niet kon bedwingen en de grot uit kwam. 

Betekenis

Uzume start haar komische dans in jouw leven om je te vertellen dat je heelheid met gelach moet voeden. Lachen werkt ontspannend en relativerend, en het helpt als we ons door moeilijke situaties moeten slaan. Heb je het leven te serieus genomen? Wanneer heb je voor het laatst echt gelachen? Kun je op een goedmoedige manier om jezelf lachen? Misschien daagt het leven je zo wreed uit, dat het je moeite kost de humor in te zien van je huidige situatie. Uzume zegt dat je aan heelheid wint als je lacht en van alle uitdagingen van het leven de humor inziet. 

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Haal diep adem en adem uit met een ‘ha, ha, ha’. Haal nog eens diep adem en haal je schouder driemaal op terwijl je uitademt. Haal nog eens diep adem en adem uit met een ‘ha, ha, ha’, terwijl je je schouder op en neer beweegt alsof je hartelijk moet lachen. 

Haal nog eens diep adem en zie of voel bij het uitademen de Hemelse Grot. Haal nog een keer diep adem en zie bij het uitademen jezelf voor de grot staan. Ga de grot binnen. Het is er warm en prettig. Er verschijnt een klein dansend zonnetje voor je om je door de duisternis van de grot te leiden. Je volgt de dansende zon, geniet van zijn speelsheid en je ontspant je, je voelt je meer op je gemak. De zon leidt je naar het licht aan het eind van de grot, waar je de Onderwereld betreedt. 

Daar komt Uzume je tegemoet, die je lachend verwelkomt. Ze pakt je bij de hand en brengt je naar een toneel met kussens ervoor. Ze gaat op de kussens zitten en gebaart naar je dat jij dat ook moet doen. Ze vraagt wat je nodig hebt. Je vertelt haar dat je hulp nodig hebt om de humor, de komedie, van een bepaalde situatie in je leven in te zien. Ze is bereid je te helpen. Terwijl je de details vertelt, wordt de hele situatie op het toneel verbeeldt. Als je klaar bent, klapt ze tweemaal in haar handen en wordt de hele scène nog eens gespeeld als een blijspel, compleet met clowns en je favoriete komediespelers. 

Het is heel grappig en je zit te lachen en je voelt je licht en zorgeloos. Als de scène is afgelopen, klapt Uzume en verdwijnt de scène. Je bedankt Uzume en ze vraagt je om een geschenk, dat je haar genereus geeft. Ze begeleidt je naar de ingang van de grot, waar de dansende zon je opwacht. Jij en de zon dansen terug door de grot en ge voelt je verkwikt, verfrist, versterkt en licht als lucht. Bij de ingang van de grot haal je diep adem en keer je terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en open je ogen als je klaar bent. Welkom terug!